ALTERNATIVA

Crni kim i njegovo ulje - moćni saveznici zdravlja

Biljno ulje crnog kima sadrži bjelančevine, oko 50 posto nezasićenih masnih kiselina, ugljikohidrate, vitamine, minerale i skoro 1 posto eteričnog ulja

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

23.11.2018

Crni kim (Nigella sativa) određen je uvjetima u kojima raste, oazama pustinja gdje je toplo i gdje nema mnogo oborina. Ljekovite sjemenke i ulje koristili su se još u starom Egiptu, a u zapadnoj civilizaciji postali su popularni i sve češće korišteni tek u posljednjih četrdesetak godina.

Paleta djelovanja

Biljno ulje crnog kima sadrži bjelančevine, oko 50 posto nezasićenih masnih kiselina, ugljikohidrate, vitamine, minerale i skoro 1 posto eteričnog ulja. Treba napomenuti da nikako ne smijemo poistovjećivati biljno ulje crnog kima s eteričnim uljima običnog kima (Carum carvi) ili kumina (Cuminum cyminum).

Iako sve veći broj istraživanja koja se provode nisu još u potpunosti dokazala široku paletu djelovanja ulja crnog kima, sa sigurnošću se može reći da djeluje na uravnoteženje imunološkog sistema i na taj način pridonosi postepenom uklanjanju raznih bolesti i tegoba.

Popis bolesti i tegoba kod kojih se crni kim pokazao učinkovitim je, zaista, impozantan.

Bez pretjerivanja, možemo reći da oralno uzimanje ulja crnog kima pomaže kod liječenja tegoba dišnog sistema (astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa), kao prevencija nastanka sezonskih alergija, jetrenih i želučanih tegoba, grčeva, otežane probave, hemoroida, autoimunih bolesti (multipla skleroza), dijabetesa, bolova u zglobovima, visokog krvnog pritiska, povišenih masnoća u krvi, glavobolja, oslabljenog imuniteta, kao i nekih vrsta karcinoma.

Ulje crnog kima može se, također, nanositi i dermalno pa može biti od velike pomoći kod atopijskog dermatitisa, ekcema, gljivica na koži, lišajeva, psorijaze, akni i u sprečavanju bora.

U kapsulama

Ulje crnog kima pomaže u tretmanu alergija, smanjivanja masnoća, oboljenja jetre. U specijaliziranim trgovinama i apotekama ulje crnog kima može se pronaći u kapsulama, ali je uvijek bolja i veća iskoristivost ulja ako se konzumira u izvornom obliku.

Plod i cvijet

Crni kim biljka je koja naraste do 30 centimetara visine. Ima bijelo-plave cvjetove i crne plodove (sjeme). Plod, odnosno sjemenke, koriste se kao začin u kulinarstvu, a hladnim presanjem iz sjemenki se dobiva biljno ulje koje je izuzetno dobro za zdravlje.

Ulje

Ulje crnog kima, zbog specifičnog okusa i mirisa, mnogima nije baš ugodno za konzumiranje pa, da biste izbjegli nelagodu prilikom gutanja, možete ga staviti u malu količinu nekog gustog voćnog soka ili pomiješati sa medom.

Nutrijenti

Interes za ljekovito bilje posljednjih godina s razlogom raste pa danas sve više ljudi u prirodi pronalazi rješenje za svoje zdravstvene probleme. Tražili smo razuman i svrsishodan način kako očuvati nutrijente iz biljaka bez previše obrađivanja kako ne bi izgubili svoje izvorne ljekovite i hranjive vrijednosti i sastojke. Tako su i nastali funkcionalni medovi.

Sa medom

Sjemenke crnog kima najviše se koriste prirodno zaslađene sa medom. Med kojem je dodan prah od sjemenja crnog kima, brza je nutritivna bomba. Brza, jer obiluje fruktozom i glukozom, šećerima koji najbrže potiču probavu i apsorpciju aktivnih sastojaka u krv, nutritivna, jer sadrži širok spektar mikro i makronutrijenata i raznih zaštitnih biološki aktivnih spojeva.

Istraživanja

Iako se o tačnim terapeutskim mehanizmima djelovanja još vode diskusije i rasprave, farmakološki učinci su potvrđeni u brojnim naučnim studijama. I zato, dok prava zima još nije stigla, najbolji je trenutak za postepeno pojačavanje imuniteta kako bi se na vrijeme započelo sa prevencijom nadolazećih simptoma gripe i prehlade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.