ZDRAVLJE PROSTATE

Umor i gubitak na težini znakovi su da trebate na pregled

Rak prostate obično metastazira prvo u donji dio kičme ili kosti zdjelice, što dovodi do pojave bolova u leđima ili zdjelici, a može se proširiti na jetru i pluća

Uzrokuje bol u prsima i kašalj. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

23.11.2018

U kasnijim fazama rak prostate se može širiti lokalno u okolno tkivo ili limfne čvorove u blizini, odnosno u limfne čvorove zdjelice. Rak prostate se, također, može širiti i dalje (metastazirati) u druge dijelove tijela.

Simptomi metastatske bolesti uključuju umor, slabost i mršavljenje. Ljekar tokom rektalnog pregleda ponekad može otkriti lokalno širenje raka prostate u okolna tkiva. U tom slučaju prostata je nejasno ograničena, tvrda i nepomična.

Rak prostate obično metastazira prvo u donji dio kičme ili kosti zdjelice, što dovodi do pojave bolova u leđima ili zdjelici, a može se proširiti na jetru i pluća. Metastaze na jetri mogu uzrokovati bol u trbuhu i žuticu u rijetkim slučajevima, dok metastaze u plućima mogu uzrokovati bol u prsima i kašalj. Naravno, svi ovi simptomi mogu izostati, bez obzira na to što je bolest proširena u okolne i udaljene organe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.