PREVENCIJA

Ovo su prirodni lijekovi za bolesti prostate

Uvećanje prostate može biti smanjeno ili usporeno adekvatnim unosom minerala cinka

Raznovrsna hrana čuva prostatu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

21.11.2018

Istraživanje koje je u Sjedinjenim Američkim Državama provedeno na više od 50.000 muškaraca pokazalo je da postoji direktna povezanost pojave tumora prostate s načinom prehrane. Taj je tumor znatno češći kod muškaraca koji su u svojoj prehrani koristili većinom masti životinjskog porijekla.

Integralne žitarice

Drugi podatak, dobiven sistematskim ispitivanjem velikog broja muškaraca srednjih godina, pokazao je da je učestalost pojave malignog oboljenja prostate znatna kod osoba koje neumjereno koriste alkohol. Uvećanje prostate može biti smanjeno ili usporeno adekvatnim unosom minerala cinka budući da cink djeluje na smanjenje stvaranja i akumulacije hormona dihidrotestosterona za koji je poznato da predstavlja jedan od bitnih faktora u nastanku tumora prostate.

Pravilnom prehranom osigurat će se dovoljan unos cinka u organizam. Najviše cinka ima u integralnim žitaricama, mahunarkama, orasima, sjemenkama tikve, krtom mesu, morskim plodovima i ribi.

Najbogatiji prirodni izvor cinka su oštrige ili kamenice. Vitamin E i neke masne kiseline (omega-3) prisutne u plavoj ribi korisni su kod oboljenja prostate budući da svojim djelovanjem sprečavaju dodatnu upalu. Pojedini ljekari ističu da je potrebno popiti barem 1,5 litara tekućine dnevno i uzimati povremeno vitamin B6, kao prirodni blagi diuretik. Naročito se preporučuje čaj od koprive.

Male količine

Sve ostale tekućine koje djeluju diuretski, poput kafe i alkoholnih napitaka, djeluju i nadražujuće te već u sasvim malim količinama uzrokuju velike smetnje u radu ove žlijezde i cjelokupnog sistema izlučivanja tekućine iz organizma. Za zdravlje prostate potrebno je jesti bučino ulje ili sjemenke i sok od paradajza koji sadrži likopen, prirodni antioksidans.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.