ZDRAVLJE

Infarkt češći kod žena s prijevremenom menopauzom

Prije menopauze infarkt miokarda je značajno rjeđi kod žena nego kod istodobnih muškaraca

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

13.12.2018

Promjene u cijelom tijelu žene nastaju snižavanjem nivoa estrogena i progesterona, a prestanak menstruacije je jedna od najočitijih promjena koje označavaju početak menopauze. Tegobe vezane uz menopauzu najčešće su naleti vrućine, promjene raspoloženja te problemi sa spavanjem. No, ponekad se mogu pojaviti trajnije i ozbiljnije tegobe.

Drastičan pad ženskih hormona jajnika prepoznaje svaka ćelija i tkivo koje umanjuju i mijenjaju mnoge svoje funkcije. Neke od kliničkih posljedica nedostatka estrogena su rano vidljive i naglašene, kao što su promjene funkcije mozga, vrući valovi, nesanice, umor i urogenitalna atrofija.

Istovremeno se ubrzavaju i tiho napreduju ateroskleroza i osteoporoza.

Gubi se elastičnost i kolagen u vezivnim tkivima, pa koža postaje tanja, ističu se bore, a zglobovi postaju bolni zbog osteoartritisa.

Kardiovaskularne bolesti uzrokovane su aterosklerozom, slabijom elastičnošću krvnih žila, hipertenzijom i poremećajima srčanog ritma. Debljina i dislipidemija pogoduju tim bolestima, a višestruko je dokazano da je važan kofaktor u patofiziologiji kardiovaskularnih bolesti nedostatak estrogena. Prije menopauze infarkt miokarda je značajno rjeđi kod žena nego kod istodobnih muškaraca.

Koronarna srčana bolest javlja se u muškaraca 10 godina ranije, a žene s prijevremenom menopauzom imaju značajno češće infarkt i kardiovaskularnu smrtnost. To sve govori o zaštitnoj ulozi estrogena. Estrogeni povisuju vazodilataciju i utječu na normalan ritam srca, usporavaju kalcifikaciju zidova žila i aterosklerozu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.