ZDRAVLJE

Otkucaji srca prema dobi

Normalan broj otkucaja srca ovisi o dobi, spolu, fizičkoj aktivnosti, težini, fizičkoj spremnosti i općem zdravlju

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

17.11.2018

Broj otkucaja srca možete mjeriti ako lagano pritisnete palac na unutrašnju stranu zapešća. Puls koji osjetite prstom, indicira frekvenciju kojom vaše srce otkucava.

Vrat i lakat

Otkucaji srca izražavaju se u broju otkucaja po minuti - BPM.

Osim na zapešću, otkucaje srca možete mjeriti i na vratu, na unutrašnjoj strani lakta ili pozadini koljena. Normalan broj otkucaja srca ovisi o dobi, spolu, fizičkoj aktivnosti, težini, fizičkoj spremnosti, općem zdravlju i sl. Tablica ispod daje uvid u prosječan broj otkucaja kod zdravih osoba.

Kako biste izračunali maksimalan broj otkucaja srca za vrijeme tjelovježbe, koristite se formulom:

* Za žene = 226 - broj godina

* Za muškarce = 220 - broj godina

Sigurnim se smatra ako su vam otkucaji srca između 50 do 85 posto maksimalnog boja. Početnici u tjelovježbi ne bi trebali prelaziti 50 posto maksimalnog broja otkucaja srca po minuti te bi postepeno trebali povećavati intenzitet tjelovježbi.

Žila kucavica

Otkucaji srca jedan su od najvažnijih pokazatelja zdravlja općenito pa će neki stručnjaci čak tvrditi kako u samo 30 sekundi i sa dva prsta možete sami napraviti najvažniji test vlastitog zdravlja. Broj otkucaja srca mjerite tako da sa dva prsta lagano pritisnete žilu kucavicu na zapešću tako da možete osjetiti puls.

Broj otkucaja koji dobijete, pomnožite sa dva. Ponovite nekoliko puta kako biste bili sigurni da niste pogriješili. Broj otkucaja srca može poslužiti kao marker za prepoznavanje nekih bolesti.

Niži ili viši

Što su otkucaji srca niži, to u pravilu znači da ste u boljoj kondiciji i da imate manji rizik od nastajanja naglih, potencijalno po život opasnih stanja, poput srčanog udara. Ako imate viši broj otkucaja srca u stanju mirovanja, to bi značilo veći rizik, jer će se u određenim, zahtjevnim situacijama broj otkucaja dodatno povećati.

Prerana smrt

Istraživanje provedeno 2013. dovelo je u vezu veći broj otkucaja s rizicima od prerane smrti. Osobe s brojem otkucaja između 81 i 90 u stanju mirovanja, imale su duplo veći rizik od prerane smrti, a osobe s većim brojem otkucaja od 90 u stanju mirovanja, imale su trostruko veći rizik. Ipak, ni premalen broj otkucaja srca nije uvijek dobar za zdravlje.

Umor

Iako u pravilu niži broj otkucaja srca sugerira bolju kondiciju, neke situacije kod premalog broja otkucaja srca mogu uzrokovati povremenu vrtoglavicu i umor. Ako imate niske otkucaje srca, a znate da niste u najboljoj kondiciji razgovarajte s ljekarom jer to može sugerirati nepravilan prijenos električnih signala kod obavljanja srčane funkcije.

Broj otkucaja srca provjeravajte nekoliko puta sedmično u različitim situacijama.

Manje holesterola

Jedan od načina na koji možete smanjiti otkucaje srca je da smanjite holesterol u prehrani te da vratite tijelo u kondiciju. Jedna studija je pokazala da samo jedan sat dnevno aerobnog vježbanja visokog intenziteta spušta broj otkucaja srca za 33 posto poslije kod mjerenja u opuštenom stanju.

Krvni pritisak

Neki ljudi znaju miješati otkucaje srca s krvnim pritiskom, ali prema dosadašnjim istraživanjima, čak nema uzročno-posljedične povezanosti između krvnog pritiska i otkucaja srca, a visok pritisak ne rezultira nužno velikim brojem otkucaja srca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.