KORISNO

Strah od nepoznatih osoba

Strah će nestati vremenom, kada se maleni nauče izražavati i na drugačije načine

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

16.11.2018

Strah od neznanaca javlja se odjednom, bez najave, a ponekad je usmjeren i na članove šire porodice koje dijete ne viđa tako često. Od osmog mjeseca djeca se naglo mogu početi plašiti stranaca. Iako su se do jučer smijali ljudima u prodavnici, veselo se kikotali svakome ko bi im se obratio, sada panično grle majku, plaču i žele kući.

Ne brinite, to je normalna faza u razvoju jer dijete uči da raspoznaje poznate od nepoznatih. Naučnici tvrde da je to posljedica razvoja mozga, a nepoznati ljudi narušavaju sistem gestova, navika, komunikacije koje je dijete razvilo sa roditeljima.

Glas, miris, gestikulacija nepoznatih odudaraju od onoga na šta je dijete naviklo, pa reagiraju plačem i panikom, jer drugačije ne umiju. Da li će dijete reagirati burno ili ne zavisi od temperamenta.

Važno je djetetu pružiti utjehu u tom trenutku. Ne forsirajte dijete da često bude u većem društvu kako bi naviklo na ljude, jer ta taktika ne pomaže. Strah će nestati vremenom, kada se maleni nauče izražavati i na drugačije načine. Do tada, zamolite goste da se ne obraćaju djeci promijenjenim glasom, preglasno ili uz agresivnu gestikulaciju.

Vremenom će i dječija znatiželja proraditi, pa će sami poželjeti vidjeti ko je to došao u goste.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.