PROMJENE

Kako menopauza djeluje na tijelo

Hormonske promjene u menopauzi mogu utjecati i na zdravlje srca, kostiju i mentalno zdravlje

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

16.12.2018

Mnogi menopauzu povezuju s nestankom menstruacije ili neugodnim valunzima, ali postoji još nekoliko simptoma o kojima se manje zna.

Posljedica starenja

Hormonske promjene u menopauzi mogu utjecati i na zdravlje srca, kostiju i mentalno zdravlje. Osim toga, u ovoj dobi povećan je rizik od debljanja, ali i rizik od razvoja raka, što, kako su pokazala mnoga istraživanja, nije toliko direktna posljedica menopauze nego starenja.

Ovo su neke od najčešćih promjena na koje upozoravaju stručnjaci, a pojavljuju se u perimenopauzi (periodu koji najavljuje menopauzu) i samoj menopauzi:

Iznenadne promjene raspoloženja, od tuge do radosti, vrlo su uobičajene u perimenopauzi. To se, najvjerovatnije, događa zbog promjene u lučenju hormona prije nego što se to izbalansira ulaskom u menopauzu. Promjene raspoloženja prije ulaska u menopauzu mogu, također, biti izraženije kod žena koje su imale izražene tegobe u PMS-u ili kod onih koje su u prošlosti imale problema s depresijom.

Bolni fenomeni

Vježbanje i meditacija, savjetuju ljekari, može smanjiti dio tegoba uzrokovanih promjenama raspoloženja.

Žene u menopauzi često osjećaju bolove u kostima i mišićima, posebno smetnje koje se tiču kičme, u smislu deformiteta ili bolnih fenomena, zato što se kao posljedica osteoporoze visina pršljenova smanjuje, utiskuju se jedni prema drugima, a nerijetko dolazi i do tzv. kompresijskih prijeloma i pritisaka na okolne nervne strukture.

Srčane bolesti

Ulaskom u menopauzu povećava se rizik od srčanih bolesti, a stručnjaci smatraju kako veliku ulogu u tome ima estrogen, jer taj hormon pomaže održavanje krvnih žila fleksibilnim, poboljšavajući cirkulaciju. Menopauza, ipak, ne uzrokuje srčane bolesti. Drugi faktori koji doprinose ovome su sigurno loš holesterol, porast krvnog pritiska, debljanje...

Navike

Životne navike, savjetuju ljekari, moraju se promijeniti u menopauzi, jer tada sve dolazi na naplatu. Zato nastojite izbjegavati cigarete i alkohol, počnite se redovno baviti tjelesnom aktivnošću, zdravije se hranite... I svakako držite pod kontrolom nivo holesterola i krvni pritisak.

Urogenitalna atrofija

Sluznica spolnih i mokraćnih organa posebno je osjetljiva na nedostatak estrogena - promjene su nerijetko vrlo neugodne te uzrokuju bolesti. Neugodan osjećaj suhoće, žarenja, čest nagon na mokrenje, neugoda pri obavljanju nužde i higijene genitalnog područja muče mnoge žene u menopauzi. Osim najčešćih problema u menopauzi, poput suhoće rodnice, neke žene primjećuju i kako imaju određene teškoće u vezi s kontrolom mjehura, posebno prilikom kihanja ili kašljanja.

Problemi sa snom

Problemi sa snom, odnosno nesanica, vrlo su česti kod žena u perimenopauzi i menopauzi, a od ovog problema pati čak pola ili više žena u dobi od 40 do 64 godine. Posebni problemi uključuju loš kvalitet spavanja i nesanicu zbog valunga i noćnog znojenja. Kako bi se smanjili ovi problemi, snizite temperaturu u spavaćoj sobi i otvorite prozor te nastojite izbjegavati začinjenu hranu, alkohol, cigarete ili tople napitke.

Kognitivne sposobnosti

Promjene se, zbog slabije proizvodnje estrogena, događaju u hipotalamusu, dijelu mozga koji je zadužen za proizvodnju hormona, što utječe na razne funkcije, poput onih da osjećate glad, loše ili dobro raspoloženje, pa i vrućinu. Manjak estrogena daje, zapravo, signale da je temperatura tijela visoka i da vam je vruće iako je, zapravo, normalna. Tada počinju navale vrućine i naglo znojenje. Postoji i neka veza između menopauze i Alzheimerove bolesti, jer više žena nego muškaraca dobije Alzheimerovu bolest kad uđe u stariju dob.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.