UPOZORENJA

Čak 65 posto oboljelih od dijabetesa umire od srčanog i moždanog udara

Svaki pacijent, kažu stručnjaci, treba sarađivati sa svojim medicinskim timom kako bi razvili i koristili plan akcije da ostvari ciljeve smanjenja rizika

Cilj treba biti sačuvati život. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

15.11.2018

Čak 65 posto oboljelih od dijabetesa umire od srčanih bolesti i moždanog udara, tvrde stručnjaci. Odrasle osobe s dijabetesom od 2 do 4 puta češće razviju srčana oboljenja i dožive moždani udar u odnosu na osobe bez šećerne bolesti.

Cilj za pacijente je održavati nivo HbA1c ispod 7 posto, krvni pritisak ispod 130/80 mmHg te LDL holesterol za vrijednost manju od 2,59 mmol/l. Također, intenzivnom kontrolom glukoze smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti za 42 posto, a rizik za srčani udar, moždani udar ili smrt od njih za 57 posto.

Svaki pacijent, kažu stručnjaci, treba sarađivati sa svojim medicinskim timom kako bi razvili i koristili plan akcije da ostvari ciljeve smanjenja rizika, baviti se svakodnevno tjelesnom aktivnošću na barem pola sata, jesti hranu s niskim nivoom masnoća i soli te hranu s više vlakana, a izostaviti koncentrirane ugljikohidrate, prestati pušiti te uzimati lijekove onako kako je ljekar propisao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.