DIJABETES

Zbog progresivne bolesti koriste se lijekovi i inzulin

Od lijekova koji se uzimaju na usta, to su derivati sulfonilureje, tiazolidindione, inkretinski modulatori

Na inzulinsku terapiju se ne smije čekati. Ilustracija

Piše: "Zdravlje u kući"

14.12.2018

Liječenje šećerne bolesti tip 2 treba započeti dijabetičkom prehranom i fizičkom aktivnošću. Nakon ovog postupka provodi se ponovna procjena vrijednosti glukoze u krvi. Ako se ne postigne ciljni nivo glukoze u krvi nakon 3-4 sedmice, uvodi se terapija lijekovima, kazala je dr. Lejla Jašarević.

- U početku se obično daju lijekovi na usta, a potom i inzulin. U svim smjernicama liječenja šećerne bolesti tip 2 nalazi se metformin. On se uvodi kao prvi lijek, u kombinaciji s drugim lijekovima koji se daju na usta, a, također, se uzima i s inzulinom. Taj lijek djeluje na supresiju procesa glukoneogeneze u jetri, nešto slabije djeluje na porast glukoznih transportera u mišićnim ćelijama, čime omogućava ulaz glukoze u ćeliju i bez inzulina. Jedino ga je potrebno iz terapije ukloniti u slučaju nuspojava probavnog sistema ili kod kontraindikacija – rekla je dr. Jašarević.

Od lijekova koji se uzimaju na usta, to su derivati sulfonilureje, tiazolidindione, inkretinski modulatori. Međutim, zbog progresivne prirode šećerne bolesti tip 2, prije ili kasnije će gotovo polovina bolesnika započeti inzulinsku terapiju. Na inzulinsku terapiju ne smije se čekati. Ako se, unatoč svim mjerama tokom tri, a najviše šest mjeseci ne postigne smanjenje HbA1c-a ispod 7,5 posto, nužno se mora uvesti inzulinska terapija, ističe dr. Jašarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.