ISTRAŽIVANJA

Omega-3 protiv brze hrane

Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribljeg ulja, može zaustaviti ove negativne utjecaje stimulirajući oblast u mozgu koja kontrolira hranjenje, učenje i pamćenje

mega-3 masne kiseline mogu obrnuti ili zaustaviti negativne utjecaje. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.11.2018

Nakon više od decenije istraživanja, otkriveno je da ishrana sa visokim procentom masti može utijecati na mozak i poremetiti neurogenezu, proces koji stvara nove nervne ćelije. Naučnici sa univerziteta u Liverpulu su otkrili da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribljeg ulja, može zaustaviti ove negativne utjecaje stimulirajući oblast u mozgu koja kontrolira hranjenje, učenje i pamćenje. 

Prekomjerno konzumiranje određenih makronutrijenata, poput rafiniranog šećera i zasićenih masti u brzoj hrani, dovodi do prekomjerne tjelesne težine, ometa metabolizam, a utječe i na mentalne procese. Ove promjene mogu se vidjeti u strukturi mozga te mogućnosti stvaranja novih nervnih ćelija, što se potencijalno povezuje sa neurodegenerativnim bolestima. Omega-3 masne kiseline mogu obrnuti ili zaustaviti ove utjecaje, izjavila je Lusi Pikavans, jedna od istraživača. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.