ISTRAŽIVANJA

Masna hrana povezana i s umorom

Rezultati studije se temelje na praćenju 31 zdravog ispitanika normalne tjelesne mase u dobi od 18 do 65 godina

"Zdravlje u kući"

9.11.2018

Istraživanje američkih naučnika s Penn State College of Medicine povezalo je konzumaciju masne hrane s većom učestalošću osjećaja umora. Rezultati studije se temelje na praćenju 31 zdravog ispitanika normalne tjelesne mase u dobi od 18 do 65 godina. Pokazalo se kako je veći udio masne hrane u prehrani bio povezan s pospanošću tokom dana i poteškoćama u održavanju koncentracije. 

Nasuprot tome, veći unos ugljikohidrata dovodio je do lakšeg održavanja koncentracije. Na nalaze nisu utjecali faktori poput dobi, spola, indeksa tjelesne mase, ukupnog trajanja sna i ukupnog unosa kalorija. Ranija istraživanja su već povezala visoki udio masti u prehrani s većim rizikom obolijevanja od bolesti srca i nekih oblika raka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.