NAMIRNICE

Zašto su orašasti plodovi odlični za zdravlje

Brojna istraživanja pokazuju da su orašasti plodovi iznimno zdravi za ljudsko zdravlje

Lješnjici, bademi, orasi, tačnije gotovo svi orašasti plodovi, pridonose zdravlju srca. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

8.11.2018

Gotovo u svakom tekstu o zdravoj prehrani spominjemo u najpozitivnijem svjetlu orašaste plodove. Masni su, slani, kremasti, hrskavi... Tim bismo ih riječima mogli opisati. Od njih nema zdravijih grickalica. Zato, evo kako vašem zdravlju doprinose ti orasi i njihovi rođaci.

1. Smanjuju stres

Naravno, orašasti plodovi ne mogu obaviti vaše zadatke, ali mogu zaštititi tijelo od štetnih utjecaja koji se javljaju kao posljedica stresa. Naime, orašasti plodovi sadrže sastojke koji uspješno pobjeđuju materije koje proizvodi naše tijelo dok se nosi sa stresom. To je jako dobra vijest jer je poznato da stres uništava zdravlje, ali zdrave grickalice naši su saveznici.

2. Zdravo srce

Lješnjici, bademi, orasi, tačnije gotovo svi orašasti plodovi, pridonose zdravlju srca. To je dokazalo i nekoliko istraživanja. Zdrave grickalice sadržavaju tzv. zdravi holesterol koji ima zaštitnu ulogu u pogledu srca i kardiovaskularnog sistema. Osim zdravih holesterola, orašasti plodovi imaju i aminokiseline koje također pridonose zdravlju srca i krvožilnog sustava.

3. Zaštita od raka pluća

Prehrana bogata pistacijama može pružiti zaštitu od raka pluća, pokazalo je veliko američko istraživanje. Znanstvenici pojašnjavaju kako se pravo blago krije u vrsti vitamina E koji se pokazao kao ključna zaštita od karcinoma. No znanstvenici napominju da su potrebna i dodatna istraživanja.

4. Djeluje na holesterol

Šaka oraha dnevno tjera loš holesterol! Naime, jedno američko istraživanje dokazalo je da redovita konzumacija oraha uistinu djeluje na nezdravi holesterol i to tako što ga postupno smanjuje. Upravo zato orah je poželjna namirnica kod ljudi koji imaju problema s holesterolom.

5. Zaštita od raka prostate

Brazilski orah koji sadrži selen može pružiti određenu zaštitu od uznapredovalog raka prostate, pokazuje jedno istraživanje. Uočeno je da muškarci s visokim nivoima selena pružaju bolji otpor ćelijama karcinoma.

6. Zdrav mozak

Zahvaljujući zdravoj dozi vitamina E, većina orašastih plodova smatra se i superhranom za mozak. Zahvaljujući svojim sastojcima, orašasti plodovi mozak održavaju mladim i funkcionalnim, pa nema problema s pamćenjem i koncentracijom. Dokazano je i da orasi mogu poboljšati radnu memoriju!

7. Muško reproduktivno zdravlje

Za muškarce koji žele osnovati porodicu orašasti plodovi su imperativ! Naime, dokazano je da orah može imati utjecaj na kvalitetu sperme. Pistacije pak mogu igrati ulogu u smanjenju erektilne disfunkcije, otkriva nekoliko istraživanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.