ORDINACIJA

Prednosti i mane metalnih i bezmetalnih krunica

Osim metalokeramičkih zubnih kruna i cirkonijskih keramičkih navlaka, moguće je izraditi zubne krunice i od legure zlata i titanija, što je opcija koja se već gotovo potpuno povukla iz prakse zbog visoke cijene

Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

11.11.2018

Zubne krunice mogu biti metalne ili bezmetalne, a metali koji se koriste u izradi metalokeramičkih zubnih krunica su hrom, molibden ili paladij (od nikla se odustalo zbog alergijskih reakcija). Kod metalnih krunica naziv pomalo vara, jer je samo njihovo jezgro metalno, dok je vanjski dio keramički.

Velika čvrstoća

Bezmetalne krunice izrađuju se od cirkonija, tačnije od cirkonij-dioksida (ZrO2), koji spada u grupu keramičkih materijala velike čvrstoće i ne treba ga miješati s mineralom cirkonom, koji se koristi za bižuteriju. Riječ je o oksidu cirkonija koji se, osim za vještačke zube, koristi i za vještačke dijamante i druge namjene gdje je potrebna velika izdržljivost, pa su tako cirkonijske krunice snažnije od metalokeramičkih.

Osim metalokeramičkih zubnih kruna i cirkonijskih keramičkih navlaka, moguće je izraditi zubne krunice i od legure zlata i titanija, što je opcija koja se već gotovo potpuno povukla iz prakse zbog visoke cijene.

Iako su metalokeramičke zubne krunice još poprilično zastupljene u svakodnevnoj stomatološkoj praksi, bezmetalne krunice su napravile revoluciju u stomatologiji. Tek je s pojavom bezmetalne keramičke krune dobivena mogućnost da krunica bude na istom estetskom nivou kao sasvim zdrav i pravilno oblikovan prirodan zub. Za razliku od metalokeramičkih krunica, vještački zubi s keramičkim krunama nisu providni, ne prelamaju svjetlost na neobičan način i ne razlikuju se u nijansi od prirodnih zuba.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiva

Odabir boje

Razlog za ove nepoželjne efekte kod metalokeramičkih krunica je njihovo sivo metalno jezgro i upravo zato su keramičke krunice postale toliko popularne u novije vrijeme. Činjenica da kod bezmetalnih krunica nema sive boje u pozadini posebno omogućava da se postignu visoki estetski rezultati sa svijetlim bojama budućih porculanskih zuba, u slučaju da pacijenti žele perfektno bijele zube.

Cirkonij se boji u bilo koju željenu boju te, ako je izabrana boja budućih keramičkih porculanskih navlaka A1, onda se i cirkonij kao podloga krune boji u A1. Druge važne prednosti bezmetalnih keramičkih krunica u odnosu na metalokeramičke su potpuna biokompatibilnost i očuvanje zubne supstance. Za razliku od metala koji može proizvesti alergijske reakcije, promjenu boje desni i njihovo povlačenje, bezmetalnu cirkonijsku krunicu karakterizira potpuno odsustvo reakcija mekog tkiva, odnosno alergijskih reakcija.

Presijavanje metala

Kod metalokeramičkih krunica u njenom vratnom dijelu može se javiti prosijavanje metala i zato se preporučuje podvlačenje ispod desni, da bi se metalni rub sakrio. Ovo će sigurno vremenom dovesti do povlačenja desni i ogoljavanja vrata zuba. Kad se koriste keramičke krunice, nije neophodno ukloniti znatnu zubnu supstancu kao za metalokeramičku krunicu.

Za most

Metalokeramičke krunice još su u upotrebi, uglavnom zbog niže cijene u odnosu na bezmetalne. Pacijenti ponekad odaberu kombinaciju materijala, tako da u prednjim dijelovima vilice dobiju bezmetalne krunice, a u zadnjim metalokeramičke. U nekim situacijama, kada nedostaje veliki broj zuba, ali pacijent ne želi zubne implantate već most, velika rastojanja lakše se premošćavaju metalokeramičkim mostom, jer metal posjeduje veću elastičnost u odnosu na cirkonijske bezmetalne krunice.

Puna keramika

Osim cirkonijskih, u upotrebi su i litij-disilikatne keramičke krune. One se izrađuju od pune keramike i namijenjene su pojedinačnim krunicama i manjim zubnim mostovima u prednjim regijama vilica, međutim, za većinu pacijenata cirkonijske krune daju najbolje ukupne rezultate.


quote
<p>Tek je s pojavom bezmetalne keramičke krune dobivena mogućnost da krunica bude na istom estetskom nivou kao sasvim zdrav i pravilno oblikovan prirodan zub</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.