ORDINACIJA

Bol kod uraslog nokta rješava operacija ili resekcija

Bez liječenja u početnoj fazi tok bolesti prelazi u hronično stanje, koje karakterizira zadebljanje mekih dijelova prsta koje pokriva rub i dio nokta

Ilustracija

Piše: Prof. dr. Salahudin Dizdarević

10.11.2018

Urastanje nokta obično zahvata nožni palac, posebno na vanjskim stranama. Urastao nokat rijetko se nalazi kod ostalih prstiju stopala. Pojavljuje se kada postoji pretjeran postrani rast nokta u nokatni nabor. Urastanje nokta može biti pospješeno uskom obućom ili rezanjem uglova nokta, kad ostatni oštri rub potom penetrira (probija) nokatni nabor kako nokat raste prema naprijed, umjesto da raste iznad kože.

Divlje meso

Laceracija (oštećenje) koja nastaje omogućava ulazak bakterija koje dovode do bolne infekcije. U hroničnim slučajevima može nastati protrudirajuće granulaciono tkivo koje narod naziva divlje meso. Lezija je bolno osjetljiva pa bolesnici nose široke cipele ili natikače da bi spriječili bolno šepanje. Slobodan rub nokta treba pustiti da izraste preko ivice kože palca i potom ga rezati pod pravim uglom, a ne u obliku luka. Predisponirani nokti za urastanje su poprečno savijeni, debeli i kruti nokti.

Bez liječenja u početnoj fazi tok bolesti prelazi u hronično stanje, koje karakterizira zadebljanje mekih dijelova prsta koje pokriva rub i dio nokta. U kanalu između nokta i nabora kože nalaze se erozije, ulceracije, granulacije i gnoj. Ove promjene je izazvao prekomjerni pritisak ruba nokta koji djeluje kao strano tijelo. Gnojenje je dugotrajno, a spontanog izlječenja praktično nema.

Ukoliko se pacijent javi u početnom stadiju bolesti, primjenjuje se hirurški pristup, u lokalnoj anesteziji, gdje radimo podizanje ruba nokta koji je doveo do urastanja i ispod njega postavljamo protezu koja se drži 7 dana i potom odstrani. Uspjeh ovog postupka je potpuno zadovoljavajući. Dakle, izlječenje bez hirurškog reza i bez hirurških konaca.


Prof. dr. Salahudin Dizdarević. Arhiva

Najčešće se urastao nokat ne može konzervativno liječiti i bolest prijeđe u hronično stanje.

Operativni zahvat se radi kod stanja bolesti gdje je došlo do inflamacije, bola na dodir, stvaranja granulacija koje polaze od kožnog nabora u koji urasta nokat i koje prekrivaju rub i dio nokta. Ukoliko se na vrijeme ne započne liječenje, dolazi do infekcije i stvaranja sukrvičavo-gnojnog sadržaja. Kod takvog stanja uraslog nokta primjenjuju se kupke i antibiotici te, kada se infekcija smiri, a inflamacija ublaži, radi se operativni zahvat.

Operativni zahvat može biti:

Nekoliko šavova

1. Parcijalna resekcija nokta, vanjske ili unutrašnje strane, uz eksciziju (odstranjenje) kožnog nabora s granulacijama. Uradi se uzdužna resekcija matriksa iz kojeg nokat raste. Nakon toga se s nekoliko šavova prišije rub kože za rub matriksa.

2. Kompletna ablacija (odstranjenje) nokta s ležišta i ekscizija kože s granulacijama s obje strane rubova nokta. Ekscidira se uzdužno vanjski i unutrašnji dio matriksa. Potom se rubovi kože prišiju za rub matriksa s nekoliko šavova. Rana se previje vazelinskom gazom preko koje se stavlja gaza natopljena nekim antiseptikom i preko nje zavoj.

Prevencija

U prevenciji je važno održavanje čistim udubljenja između nokta i kožnog nabora, rezanje noktiju bez oštrih uglova nokta, nošenje udobne obuće koja ne stišće prste. Početno liječenje kod uraslog nokta provodi se kupkama, naizmjenično, u sapunici i hipermanganu, uz uzimanje analgetika i antipiretika, ukoliko se pojavi povišena temperatura.

Rijetki recidivi

Pri hirurškom pristupu recidiv (ponavljanje) bolesti je vrlo rijedak. U postoperativnom liječenju primjenjuje se preventivna doza antibiotika i analgetici. Nakon vađenja konaca primjenjuju se kupke i vježbe. Izlječenje i sposobnost za hodanje prosječno je između 14 i 21 dan.

Lokalna anestezija

Operativni zahvat radi se u lokalnoj anesteziji. Ukoliko se primijeni predviđena doza anestetika (3-7 mg/kg za odrasle i maksimalna doza za djecu 3 mg/kg), operativni zahvat je bezbolan.


quote
<p>Najčešće se urastao nokat ne može konzervativno liječiti i bolest prijeđe u hronično stanje</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.