DIJAGNOSTIKE

Denzitometrija: Bezbolna provjera kostiju

Riječ je o neinvazivnoj pretrazi koja traje 10 minuta sa minimalnom dozom zračenja, a njome se otkriva osteoporoza

U rizičnim grupama su žene. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

6.11.2018

Osteoporoza je asimptomatska bolest. Prvi simptom je, nažalost, prelom neke kosti, što nije nimalo ugodno ako ste u 50-im godinama. Kako su većinom u pitanju žene, naročito ako spadaju u rizične grupe, poslije 50. godine, odnosno nakon ulaska u menopauzu, trebale bi uraditi denzitometriju.

Ovaj pregled bit će najvjerovatnije najlakši liječnički pregled koji ćete ikada imati u životu. Sve što se od vas zahtijeva je da legnete na leđa i pustite denzitometar (aparat spojen na kompjutor koji će izmjeriti gustoću vaših kostiju) da radi.

Rizične grupe

U rizičnim grupama su žene koje su: krhke, mršave, sitnije osteomuskularne građe (nizak indeks tjelesne mase), pušači, žene koje nisu rađale, kada u porodičnoj anamnezi imaju osteoporozu, koje su se ranije lomile, piju alkohol, koriste određene lijekove (kortikosteroidi, antiepileptici).

Osteoporoza se javlja i u okviru niza oboljenja kao što su bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde, dijabetes, reumatoidni artritis.

Denzitometrija je potpuno neinvazivna i bezbolna metoda. Traje 10 minuta sa minimalnom dozom ozračenosti. Snima se koštana gustina kičme i kuka. Na osnovu tog nalaza i čitavog niza anamnestičkih i kliničkih podataka određuje se da li pacijent ima ili nema osteoporozu.

Ipak, kao i obično, kada idete na liječnički pregled postoje određene nedoumice i zabrinutost. Kako biste što mirnije pristupili ovom zaista jednostavnom pregledu, evo nekoliko odgovora na najvažnija i najčešća pitanja.

Da li će pregled boljeti? Neće! Ovo pitanje se zaista često postavlja - znamo da nitko ne voli ići liječniku na pregled i da se svaki odlazak k liječniku povezuje s određenom nelagodom, nesigurnošću i iščekivanjem moguće boli. Ovaj pregled svakako ne boli. Nikakva bol nije povezana s koštanom denzitometrijom.

Da li su potrebne specijalne pripreme za ovaj pregled? Za razliku od mnogih drugih liječničkih pregleda i dijagnostičkih metoda, nije potrebna nikakva specijalna priprema, dakle nema nikakvih bolnih injekcija, niti oralnih pripravaka lošeg okusa.

Šta se mjeri

Trebam li promijeniti svoje prehrambene navike kada dolazim na denzitometriju?

U prevodu: Trebam li doći «na tašte»? Ne, ovo nije pregled na koji se mora doći gladan, a nije ni potrebno piti dodatne količine tekućine. Ako uzimate određene lijekove - slobodno ih popijte. Jednostavno, vaš dan prije i poslije ovog pregleda bit će kao i svaki drugi normalan dan (samo ćete saznati u kakvom su stanju vaše kosti).

Kako se treba odjenuti za ovaj pregled? Kako god želite, obucite se kako vam padne na pamet, onako kako se osjećate, jedino izbjegavajte odjeću s dugmadima ili kopčama.

Što treba raditi tokom pregleda? Gotovo ništa! Sestra ili liječnik uvest će vas u ordinaciju i objasniti šta se od vas očekuje. Zapravo, samo ćete ležati na leđima.

Šta će se ovim pregledom ustanoviti? Na osnovu gustoće kosti (mjerit će se lumbalna kičma i bedrena kost/kuk) liječnik će moći procijeniti u kakvom su stanju vaše kosti (tj. radi li se o osteoporozi ili ne) i preporučiti daljnje postupke, odnosno najbolju terapiju.

Ponovni pregledi

Šta ako imam osteoporotične kosti? Svaki nalaz pregledat će liječnik specijalist i prokomentirati s vama koji su daljnji postupci. Ipak, trebate znati da se odgovarajućom prehranom i lijekovima te tjelesnom aktivnošću može zaustaviti propadanje, odnosno gubitak kosti. Prema tome, nema mjesta panici.

Pored denzitometrije potrebno je uraditi set laboratorijskih analiza, prije svega status kalcija u krvi i u urinu i neke hormonske analize.

Postoje i markeri koštanog metabolizma, koji su skupi, ali pomažu u procjeni aktivnosti bolesti pa se ne rade masovno, već samo kada je neophodno.

Ako je nalaz denzitometrije u fiziološkim granicama, onda se tokom narednih 10 godina poslije menopauze ponavlja svake dvije godine, jer ubrzani koštani gubitak poslije menopauze traje od pet do osam godina.

Pacijenti kojima se propiše terapija trebalo bi ovo snimanje da rade jednom godišnje.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.