IZBORI Jedite ih nekoliko puta sedmično da biste brzo i lako izgubili kilograme

Gdje se može naći manje od 40 kalorija

Namirnice sa ovog popisa nisu samo niskokalorične, već imaju i veliku nutritivnu vrijednost

"Zdravlje u kući"
02.11.2018 15:05

Ima samo četiri kalorije po šolji

Foto: Ilustracija

Mit da neka hrana sadrži tzv. negativne kalorije koje potiču da ih zapravo više potrošite nego unesete u organizam, ostaje mit. Ali, neke namirnice se približavaju toj tvrdnji - jedite ih nekoliko puta sedmično da biste brzo i lako izgubili kilograme. AQ sljedećih 15 namirnica nisu samo niskokalorične vež su i vrlo hranjive.

1. Rikola: Ima samo četiri kalorije po šolji. Ova nježna, zelena salata ima nevjerovatno malo svega što ne želite, pogotovo kalorija, masnoća, zasićenih masnoća i holesterola. No, s druge je strane prepuna vlakana, vitamina A, C i K i drugih hranjivih tvari, uključujući kalij.

Savršena je u salatama, supama ili bilo gdje biste koristili lisnato zeleno povrće. Rikolom se čak može potaknuti ljubavni život - dokazano je, naime, da su minerali i antioksidansi upakirani u tamnozeleno lisnato povrće neophodni za naše seksualno zdravlje jer pomažu blokirati apsorpciju toksina koji štete libidu.

2. Potočarka: I ovo povrće ima svega četiri kalorije po šolji. Ako je sami ne uzgajate, potočarku je sve lakše pronaći kako na tržnicama, tako i u prodavaonicama zdrave hrane.

Hrskava je to salata koja je moćniji saveznik u borbi protiv raka čak i od prokulica i brokula. Sadrži sulforafan i druge spojeve povezane s nižim rizicima raznih bolesti, a istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito jedu to povrće također imaju manji rizik osobito od obolijevanja od raka pluća.

3. Salata: Svega pet kalorija po šolji. Možete pojesti tonu zelene salate a da ne dobijete ni grama. Izvor je vitamina B, folne kiseline i mangana koji pomaže regulirati šećer u krvi.

Bitna je i za funkcioniranje imunološkog sistema. Izaberite druge tamnozelene ili blago ljubičaste vrste salate i začinite ih domaćim sirćetom.

4. Supa: Ima samo 10 kalorija po šolji. Supa od čiste govedine, piletine, plodova mora, povrća ili pak miso juha dijetno su tajno oružje, a opet vrlo hranjive. To je hrana koju zovemo visokovoluminoznom, jer možete unijeti veće količine uz vrlo malo kalorija. To će mnoge obradovati!

5. Gljive: Sadrže 15 kalorija po šolji. Mesnate, a s tako malo kalorija, gljive su odlična opcija. Šampinjoni, bukovače, shiitake, samo su neke od sorti koje ćete pronaći u trgovinama.

Srećom, sve gljive sadrže neki oblik imuno-stimulativnih antioksidanata, zajedno s kalijem, vitaminom B i vlaknima. Sve gljive su dobri izvori vitamina D, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfora, kalija, bakra i selena.

6. Tikvice: Imaju 20 kalorija po šolji. Ta čudesna vrsta bundeve pruža nam to zadovoljstvo da je možemo pojesti doista puno, a da se ne debljamo, jer sadrži minimalno kalorija.

Jednostavna je za uzgoj, ljeti je ima u izobilju. Tikvice su pune vitamina A, a prednost im je i to što su vrlo jednostavne za pripremu na više načina.

7. Kupus: Sadrži 22 kalorije po šolji. Hrskav, slatkast i pristupačan! Kako može hrana koja ima tako malo kalorija biti tako nevjerovatno zdrava? Listovi kupusa kriju vitamine, minerale, vlakna i nekoliko fitonutrijenata za koje se smatra da sprečavaju rak.

Glukozinolat je detoksikant, a sulforafan je snažan antikancerogen. Ljubičasti kupus također sadrži antocijanin i niz drugih prirodnih hemikalija koje potiču popravak ćelija i blokiraju rast raka.

8. Paradajz: Jedan paradajz srednje veličine sadrži 22 kalorije. Paradajz sadrži likopen, antioksidans koji se rijetko nalazi u drugim namirnicama. Istraživanja pokazuju da paradajz štiti kožu od štetnih UV zraka, sprečava određene vrste raka i snižava holesterol. Sadrži i velike količine kalija, vlakana i vitamina C.

9. Šparoge: Imaju 27 kalorija po šolji. Šparoge su poznate kao detoksikacijska hrana jer sadrže visoke nivoe aminokiselina koje djeluju kao diuretik, dakle pripomažu ispiranju viška tekućine iz organizma.

One također pomažu bržem oslobađaju alkohola i drugih toksina iz organizma (čudotvorni su lijek protiv mamurluka). Šparoga je riznica vitamina i minerala, uključujući i vitamine A, C, E i K, B6, folnu kiselinu, željezo, bakar pa čak i proteine.

10. Brokula; Brokula ima 31 kaloriju po šolji. To je minimalno kalorija, a opet brokula uvijek dospijeva na top listu superhrane, i to s razlogom.

Ne samo da je prepuna vlakana, vitamina, minerala, već sadrži snažne antioksidanse koji mogu poboljšati izglede za preživljavanje od raka dojke i smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Hemijski spoj u brokuli koji ima zaštitni učinak zovemo sulforafan koji ovom povrću ujedno daje pomalo gorak okus.

11. Repa: Repa ima 36 kalorija po šolji. Krompirova rođaka, repa, odlična je ako želite smršavjeti. Velik je izvor vlakana i vitamina C, a volimo je izrezanu na kockice, dodanu supama i varivima. Ukusna je i sirova, naribana.

12. Cvekla: Pola šolje cvekle ima 37 kalorija. Cvekla je slatkasta, a budući da ima malo kalorija, možete je jesti bez grižnje savjesti. Prebogata je antioksidansima koji pomažu protiv raka.

Bogata je željezom, vlaknima, folnom kiselinom, kalijem. Svoju raskošnu boju dobiva od betanina, moćnog antioksidansa.

13. Prokulice: Imaju 38 kalorija po šolji. Ovo povrće, ponekad zvano mali kupus, mnogi ne vole jesti samo zbog pomalo reskog okusa, ali uz slatki ili pikantni umak postaje još veća poslastica, uvjerite se. Prokulice su niskokalorične, a sadrže vlakna i fitonutrijente koji pomažu obrani od raka.

14. Grejp: Pola grejpa ima 39 kalorija. Sjećate se one popularne "grejp dijete"? Ima nečeg utemeljenog u toj dijeti, jer je i studija pokazala da žene koje konzumiraju grejp, bez obzira na količinu, imaju nižu težinu i indeks tjelesne mase od onih koje ga nisu jele.

Sadrži vitamin C, folnu kiselinu, kalij te topiva vlakna koja mogu biti snažan saveznik protiv ateroskleroze. Ružičaste i crvene sorte imaju i vitamin A te likopen, fitokemikalije koje štite arterije.

15. Kafa: Crna kafa je jedan od najmanje kaloričnih pića i velik je saveznik kada želite smršaviti. Dokazano je i da kafopije imaju niži rizik od bolesti jetre, debelog crijeva, dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti, te, sve u svemu, produljuje život. Kofein ubrzava metabolizam i doprinosi bržem izgaranju masnoća.

NA VRH