NAUKA

Novi lijek za gripu usporava širenje virusa

Ova vrsta lijekova u nekim slučajevima može se koristiti i kao preventivna terapija, naprimjer kad sezonska vakcina protiv gripe ne pruža dovoljnu zaštitu te u slučajevima pandemije

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

3.11.2018

Sa početkom sezone gripe u svijetu, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novi lijek za njeno liječenje generičkog naziva baloxavir marboxil, prvi u skoro 20 godina. Riječ je o grupi lijekova koji usporavaju širenje virusa gripe među ćelijama u tijelu, onemogućavajući hemijsku vezu između virusa i ćelije-domaćina.

Izraženi simptomi

Do sada su na tržištu bili ponuđeni slični lijekovi pod nazivom “tamiflu” i “relenza”. Njihova primjena sprečava pojavu komplikacija, poput upale pluća, i usporava širenje gripe. Ova vrsta lijekova u nekim slučajevima može se koristiti i kao preventivna terapija, naprimjer kad sezonska vakcina protiv gripe ne pruža dovoljnu zaštitu te u slučajevima pandemije.

Novi lijek “xofluza” namijenjen je za liječenje gripe kod osoba starijih od 12 godina koje imaju simptome te bolesti manje od 48 sati, navodi se u saopćenju FDA te se dodaje da će se po pacijentu propisivati jedna oralna doza, piše “Live Science”.

- Riječ je o prvom novom antiviralnom lijeku za liječenje simptoma gripe odobrenom u posljednjih 20 godina. S obzirom na to da se svake godine gripom zaraze desetine hiljada ljudi, a kod brojnih se naknadno razviju dodatne komplikacije, često vrlo ozbiljne, poput upale pluća, ključno je imati sigurnu i učinkovitu alternativu liječenju, što omogućava novi lijek generičkog naziva baloxavir marboxil - izvijestio je povjerenik FDA, dr. Skot Gotlib (Scott Gottlieb).

Početna faza

Odobrenje je uslijedilo nakon uspješnih rezultata dvije studije, provedene na više od 1.800 osoba, u sklopu kojih su učesnici dobili “xofluzu” ili placebo, odnosno “xofluzu” ili neki drugi antiviralni lijek protiv gripe. Jedna studija je pokazala da su pacijenti koji su uzimali “xofluzu” u 48 sati nakon pojave prvih simptoma gripe, početnu fazu bolesti preboljeli brže u odnosu na one koji su dobili placebo.

Druga studija je pokazala da je “xofluza” djelovala jednako učinkovito kao ostali antiviralni lijekovi za liječenje gripe.

Inhibiranje enzima

Lijek djeluje tako da inhibira enzim koji se zove kiselinska polimeraza endonukleaze, koji je potreban da bi se virus gripe razmnožio, navodi se u objašnjenju farmaceutske kompanije “Roche”, koja zadržava pravo na komercijalizaciju lijeka u većini zemalja. Lijek je razvila japanska firma “Shionogi & Co., Ltd”.

Rana faza

“Xofluza” djeluje nešto drugačije od do sada poznatih lijekova za liječenje gripe. Naprimjer, antiviralni lijek “tamiflu” (oseltamivir phosphate) djeluje tako da blokira razne enzime potrebne za repliciranje virusa, poznate pod nazivom virusna neuraminidaza. Riječ je o vrsti neuraminidaze koja se nalazi na površini virusa i ima ključnu ulogu u razmnožavanju virusa gripe nakon njegovog prodora u organizam. Osim toga, “xofluza” počinje djelovati u ranijoj fazi procesa razmnožavanja virusa nego “tamiflu”.

Manja doza

Ispitanicima koji su uzimali “tamiflu”, trebala su 72 sata da pobijede virus, a onima koji su dobivali placebo 96 sati. “Tamiflu” skraćuje prirodni tok bolesti za jedan dan ako se uzme u prvih 48 sati. Prednost “baloxavir marboxila” je u tome da se oralno uzima samo jedna doza, dok “tamiflu” treba uzeti oralno deset puta. Kod “xofluze”, virus je kod većine pacijenata nestao u roku od samo 24 sata.

Stav FDA

- Važno je imati na raspolaganju više opcija liječenja gripe koje djeluju na različite načine na viruse, jer oni s vremenom postaju otporni na antiviralne lijekove - rekla je dr. Debra Birnkrant, direktorica FDA-ovog Odjela za antiviralne proizvode.

Nije zamjena za vakcinu

“Xofluza” i ostali antiviralni lijekovi nisu zamjena za vakcinu protiv gripe. Pravovremena vakcinacija prvi je korak u sprečavanju i kontroli virusa gripe. Sezonska gripa godišnje, u prosjeku, ubije skoro 650.000 ljudi. Kad bi prerasla u ozbiljnu pandemiju, mogla bi odnijeti na milione života.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.