LJEPOTA I NJEGA

Šta ostavlja mrlje na zubima

Blistav osmijeh danas je imperativ ljepote

Postupak izbjeljivanja zuba u stomatološkoj ordinaciji traje otprilike sat. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

31.10.2018

Iako zubi tamne s godinama, na tamnjenje cakline mogu utjecati mnoge namirnice koje svakodnevno konzumiramo. Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez mirisne šolje tople kafe, međutim usred svog uživanja rijetko će se sjetiti kako ovaj popularni napitak može ostaviti mrlje na zubima i uništiti čak i najljepši osmijeh.

Iako zubi tamne s godinama, na tamnjenje cakline mogu utjecati mnoge namirnice koje svakodnevno konzumiramo. Znate li koje namirnice lako ostavljaju trag na vašim bisernim zubima i uzrokuju njihovu tamniju nijansu?

Glavno pravilo moglo bi glasiti: Ako određena namirnica može ostaviti mrlju na bijeloj majici, onda je vrlo vjerovatno da će učiniti isto i s vašim zubima.

Najčešće namirnice koje ostavljaju mrlje na našem osmijehu:

1. Kafa;

2. Duhan;

3. Čaj;

4. Bobičasto voće;

5. Coca-Cola;

6. Crno vino;

7. Balzamični ocat;

8. Umak od rajčice i kečap;

9. Čokolada;

10. Sok brusnica i grožđa.

Postupak izbjeljivanja zuba u stomatološkoj ordinaciji traje otprilike sat, a zubi se mogu posvijetliti za nekoliko nijansi. Postupak omogućuju preparati u obliku gela ili otopine, a rezultat je dugotrajan. Naravno, ako ćete i dalje konzumirati navedene namirnice kao i do sada, boja vaših zuba vratit će se na "staro".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.