PREPORUKE Kako pobijediti nesanicu

Biljke će pomoći da se odmorite

Za dobar san preporuka je napraviti toplu kupku od lavande ili čaj prije spavanja

"Zdravlje u kući"

Za dobar san preporuka je napraviti toplu kupku od lavande ili čaj prije spavanja

Foto: Ilustracija


Dok spavamo, naš mozak filtrira informacije, a nedostatak sna to će poremetiti i može se činiti da u glavi vlada zbrka. Osim toga, neispavanost negativno utječe i na zdravlje. Neke biljke mogu vam pomoći da brže utonete u san i kvalitetnije spavate.

Opuštanje mišića

Lavanda - Ova čudotvorna biljka od davnina je poznata kao odličan lijek za nesanicu, smiruje, opušta mišiće, poboljšava probavu... Za dobar san preporuka je napraviti toplu kupku od lavande ili čaj prije spavanja. Dvije kašičice cvjetova lavande prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite deset minuta. Zasladite medom i popijte prije spavanja. Za kupku nakapajte nekoliko kapi lavandinog ulja u kadu i opuštajte se u kupki 20 minuta.

Majčina dušica - Odlična je za opuštanje mišića i dobar san. Osim toga, ima protuupalna, antibakterijska, antivirusna svojstva, a pomaže kod problema dišnih puteva. Koristi se i kod upale zubnog mesa, za regulaciju menstrualnog ciklusa i ublažavanje menstrualnih bolova, kod reumatskih tegoba... Ova je biljka bogata željezom, vitaminom C, kalcijem, eteričnim uljima (cineol, timol, karvakrol), taninom i flavonoidima.

Blaga depresija

Matičnjak - Ova ljekovita biljka pomaže kod nesanice tako da se prije spavanja od nje napravi topla kupka. Djeluje izuzetno umirujuće. Matičnjak je dobar i za smirenje kod stresa, za liječenje blagih oblika depresije, pomaže kod probavnih tegoba, umiruje želudac... Za kupku prokuhajte deset kašika matičnjaka u litri vode, ostavite pola sata pa procijedite. Dodajte u kadu punu tople vode i ležite u kupki 20 minuta.

Jaglac - Ova biljka pomaže kod mnogih tegoba. Čaj od njenog korijena odličan je kod nesanice.

Savjeti

Da biste kvalitetnije spavali i budili se puni energije, pokušajte ići na spavanje u podjednako vrijeme, jer se tako tijelo navikne na određeni ritam. Spavajte u prostoriji u kojoj ima svježeg zraka i nije previše vruće, jer ćete se u protivnom buditi po noći.

Krećite se

Krećite se tokom dana kako bi vam cirkulacija dobro radila ili napravite nekoliko vježbi dva sata prije odlaska u krevet. Također, pazite što gledate ili čitate prije spavanja, teška tematika mogla bi uznemiriti vaše misli. Bilo bi dobro da ništa ne jedete tri sata prije spavanja.

Mozak

Dok spavamo, naš mozak filtrira informacije, a nedostatak sna to će poremetiti i može se činiti kako nam je glava puna svega i svačega - da u njoj vlada zbrka. Osim toga, neispavanost se negativno odražava na imunitet, koji tada slabi i tijelo se mnogo teže bori s raznim bolestima.

Rutina

Prebacivanje iz budnih aktivnosti na spavanje često je prevelik skok za naš um i tijelo, vrlo teško je postići mir i opuštenost ako malo prije spavanja trčite uokolo, ali stvarajući rutinu koju ćete pratiti svake noći prije nego što legnete u krevet, može opustiti tijelo i pripremiti vas za spavanje. Sastavni dijelovi rutine mogu biti oblačenje pidžame, pranje zuba i čaj za opuštanje.

Mobitel

Nemojte dopustiti da vas mobitel drži budnima. To je zato što takozvano plavo svjetlo koje mobiteli emitiraju šalje najsnažnije "upozoravajuće" signale tjelesnom satu, blokirajući oslobađanje melatonina koji izaziva san.

Više o temi Nesanica

ZDRAVLJE U KUćI
Prekratak san prijetnja za depresiju
NA VRH

Podijeli članak na