ORDINACIJA

O dojenju – mr. sci. dr. Dženita Kurtćehajić

U slučaju da majčino mlijeko nije dovoljno, preporučljivo je prvih 7 dana nakon rođenja dojiti bebu svakih sat ili češće (ovisno o potrebama bebe) dok je dohranu preporučljivo davati prvih sedam dana, svaka tri do četiri sata

Piše: Mr. sci. dr. Dženita Kurtćehajić

18.12.2018

Do kada dojiti

Imam bebu od pet mjeseci. Do kad je trebam dojiti i zašto je dobro dugo dojiti dijete?

- Preporučljivo je da se dijete doji do godinu zato što majčino mlijeko sadrži sve neophodne sastojke za izgradnju imuniteta te psihički i fizički razvoj djeteta.

Bolne grudi

Porodila sam se nedavno i pokušavam dojiti, ali su mi grudi izrazito tvrde i bolne. Šta da radim?

- Neophodno je nježno izmasirati grudi, staviti vruće obloge i pokušati izdajalicom izmlazati mlijeko te nakon toga mekanu dojku ponuditi bebi.

Dojenje i prehrana

Kako kombinirati dojenje i prehranu?

- U slučaju da majčino mlijeko nije dovoljno, preporučljivo je prvih 7 dana nakon rođenja dojiti bebu svakih sat ili češće (ovisno o potrebama bebe) dok je dohranu preporučljivo davati prvih sedam dana, svaka tri do četiri sata. Nakon kontrole kod pedijatra, uz njegovo odobrenje, nastaviti dojenje, a po potrebi i dohranu.


Mr. sci. dr. Dženita Kurtćehajić. Arhiva

Imam li dovoljno mlijeka

Imam bebu od mjesec. Stalno sam u panici da nemam dovoljno mlijeka. Kako to mogu utvrditi?

- Ako nakon pravilnog dojenja bebe koje traje 20-30 minuta po dojci (jedna dojka jedan obrok) beba plače ili ima zelenu stolicu, znači da je gladna i da nije dobila dovoljno mlijeka. U svakom slučaju, najpravilnije bi bilo napraviti kontrolu kod pedijatra.

Raspored hranjenja

Treba li bebu dojiti kada je gladna ili prema satnici?

- Nakon rođenja, bebu treba dojiti svakih sat, dok se ne uspostavi ravnoteža između ponude i potražnje mlijeka, odnosno dok se stvaranje mlijeka ne uskladi s potrebama bebe. Naime, praznija dojka brže proizvodi mlijeko, a puna sporije pa apetit djeteta na taj način kontrolira proizvodnju mlijeka. Neka djeca će zahtijevati količinski manje, ali zato češće podoje, a neka će popiti veću količinu mlijeka znatno rjeđe.

Lijekovi za dojilju

Koji su lijekovi sigurni tokom dojenja. Mislim na lijekove protiv prehlade i bolova, posebno glavobolje?

- Jedini lijek koji se može primjenjivati tokom cijele trudnoće i tokom dojenja, kao blagi analgetik i antipiretik, je „paracetamol“, i to u slučajevima kad odobri nadležni ginekolog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.