KORISNO Ometa varenje hrane

Kad je vruće - pijte

Ali ne puno kafe, alkohola ili gaziranih napitaka

"Zdravlje u kući"

Najbolji izbor su voda, čajevi, svježe cijeđeni sokovi i pomalo kafe

Foto: Ilustracija


Preporučuje se da se voda, kao i druge tečnosti ne uzimaju u toku obroka. Ili bar da se ne uzimaju u većim količinama, jer to ometa varenje hrane.

Sa porastom temperature raste i naša potreba za tečnošću pa bi vam mogle biti zanimljive preporuke stručnjaka u vezi s temom - žeđ:

1. Najbolji izbor su voda, čajevi, svježe cijeđeni sokovi i pomalo kafe. Čaša mlake vode pola sata do sat prije doručka "je patentirana" u Japanu. Ta jutarnja čaša vode pomaže peristaltiku crijeva, olakšava izbacivanje materija urinom i budi organizam.

2. Poslije noćnog odmora potrebno je nadoknaditi tečnost tkivima i pomoći im da izbace toksine. U vodu možemo iscijediti sok od polovine limuna. Limun jeste kiseo, ali obavlja važnu funkciju smanjenja kiselosti krvi, pomaže da se tijelo snabdije kisikom, kao i funkcioniranje enzima jetre.

3. Gazirani napici, puno kafe i alkohol djeluju kao diuretici, tako da nikako ne mogu biti zamjena za vodu i poslije njih ostajete žedni čak i više nego što ste bili prije nego što ste ih popili.

4. Kad jutro odmakne, a mi uletimo u brojne obaveze, tečnost je ono što će nam opet dobro doći. Obratite pažnju da u periodima između obroka ne budete žedni. Uzmite dovoljno vode i druge tečnosti (omiljeni čaj, limunada ili drugi svježe iscijeđeni sok), pa će to učiniti da ne budete mnogo žedni ni tokom jela.

5. Postoje preporuke o šest do osam čaša vode ili 1,5 do 2 litra. Što je u ishrani više voća i povrća, a manje soli, potrebno je manje tečnosti.

6. Preporučuje se da se voda, kao i druge tečnosti ne uzimaju u toku obroka. Ili bar da se ne uzimaju u većim količinama, jer to ometa varenje hrane. Ako baš imate želju da popijete nešto, neka to budu manje količine u manjim gutljajima. Od hladne vode prihvatljivija je mlaka, jer ona manje ometa proces varenja. I neki mlaki čaj uz obrok može prijati vašem stomaku.

NA VRH

Podijeli članak na