PREHRANA Jedite ih nekoliko puta sedmično da biste brzo i lako izgubili kilograme

Njih smijete jesti bez straha od debljanja

Priča da neka hrana sadrži tzv. negativne kalorije koje troše više kalorija nego što ih daju, ostaje mit

"Zdravlje u kući"
29.10.2018 09:31

Odličan je izvor vitamina B, folne kiseline i mangana

Foto: Ilustracija

Ove namirnice ne samo da su niskokalorične, već imaju i sjajnu nutritivnu vrijednost:

1. Špinat: Nećete vjerovati, ali šolja ovog povrća ima svega sedam kalorija. Blagog je okusa, a njegovi zeleni listovi puni su željeza, folne kiseline i vitamina K. Također sadrži antioksidanse beta-karoten te vitamina C, kao i lutein koji štiti oči.

2. Limun i limeta: Agrumi su riznica vitamina C, a jedete li i njihov mesnati dio, veliki su izvor vlakana. Limun ima samo 20 kalorija po komadu, bez kore.

Istraživanja pokazuju da ako već na prvi znak prehlade ili gripe pojačano uzimate limun, to će vam skratiti trajanje bolesti za jedan dan. Dodajte ga gdje god se sjetite, od napitaka do salata...

3. Kelj: Kelj je jedna od top namirnica iz grupe superhrane, a u sebi krije mnogo fitonutrijenata koji mogu spriječiti rak, uključujući rak dojke. Znanstvenici tvrde da su fitonutrijenti u kelju ti koji potiču jetru da proizvodi enzime koji neutraliziraju potencijalno kancerogene tvari.

Odličan je izvor vitamina B, folne kiseline i mangana koji pomaže regulirati razinu šećera u krvi te je bitan za pravilnu funkciju imunološkog sistema. Veseli i podatak da ima samo pet kalorija po šalici.

4. Karfiol: Poput ostalog križanog povrća, karfiol sadrži antikancerogene tvari i odličan je izvor vitamina C i folne kiseline. On je jedna od najboljih namirnica koje spadaju u grupu superhrane koja može poboljšati izglede za preživljavanje od raka dojke.

5. Bijeli luk: On će vas opskrbiti sa samo četiri kalorije po češnu, ali će vam dati antibakteriološku dozu gotovo bez premca. Odličan je u borbi protiv prehlade, raka, a vjeruje se i da je dobar pomagač obrani od infekcije urinarnog trakta.

Da biste uzeli najviše i najbolje od bijeloga luka, nasjeckajte ga ili zgnječite 10 minuta prije grijanja. Ova metoda pomaže zadržavanju trećine više sastojaka koji pomažu borbi protiv raka, nego da ste ga odmah skuhali.

6. Paprika: Paprika ima 30 kalorija na pola šolje, a bile ljute ili blage, paprike su prepune vitamina C i vlakana uz neznatni broj kalorija.

To što nakon konzumacije ljutih papričica imamo navale vrućine, posljedica je djelovanja kapsaicina, tvari koja tjera tijelo da troši dodatnih 50 do 100 kalorija nakon obroka. Doista odlična pomoć pri mršavljenju.

7. Luk: Luk ima 32 kalorije na pola čaše. Nemojte ga zaobilaziti čak niti u žurbi, vratit će vam trud - naime, sadrži sulfide koji imaju antimikrobni, antioksidativni i antikancerogeni učinak. Štiti osobito od raka endometrija.

8. Tikva: Ova niskokalorična namirnica bogata je kalijem i beta-karotenom koji je snažan antioksidans, a njegova prirodna slatkoća daje savršen okus nakon kojeg ne osjećamo krivnju, budući da bundeva ima 30 kalorija po šolji.

Veliki je izvor vitamina A, C i E, kalija i bakra. Dijabetičarima pruža odlične benefite.

9. Rotkvice: Ovo vedro obojeno povrće prepuno je kalija, folne kiseline, antioksidanata i sumpornih spojeva koji potiču probavu na bolji rad. Ima samo 19 kalorija po šolji, a ne bacajte ni njegove listove koji kriju više vitamina C i kalcija nego korijen.

Tanko ih narežite i stavite u svježu zelenu salatu ili salatu od kupusa.

10. Čaj: Odmah na početku želimo da znate: pravi čaj ima nula kalorija! Kada govorimo o čaju kao superhrani, tu podrazumijevamo prave čajeve - crni, zeleni, bijeli ili oolong (mješavina zelenog čaja i crnog čaja).

Sadrže polifenole, antioksidanse koji štite ćelije od oštećenja, što može uzrokovati rak i druge bolesti. Čaj također može sniziti loš holesterol, dobar je u odbrani od osteoporoze, jača mozak, a od njega još i - mršavite!

11. Komorač, gomolj: Komorač ima svega 27 kalorija po šalici, a njegov neobičan okus privlači ljude istančanog nepca. Hrskav je, ukusno slatkast, a osvježava dah, smiruje kašalj pa čak i ravna trbuh! Dobar je izvor vlakana i sadrži brojne vitamine i minerale. Slobodno ga možete jesti sirovog!

12. Celer: Celer je sa 16 kalorija po šolji itekako poželjan na vašem tanjuru osobito ako želite zdravo smršaviti. Hrskav i prepun vlakana, celer je kuharevo tajno oružje. Uz minimalno kalorija, također sadrži vitamin A, vitamin C i folnu kiselinu neophodnu za zdravu trudnoću.

13. Bobice: Borovnice, maline, jagode, šta god od bobica vam se najviše sviđa, jedite ih - puni su antiinflamatora koji smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka. Osobito ako su divlji, ovi plodovi su riznica antioksidanata koji jačaju imunitet. Imaju 32 kalorije po šolji.

U 2007. na Cornellu su znanstvenici otkrili da divlje borovnice sadrže najaktivniji antioksidans od bilo kojeg svježeg voća zahvaljujući svojim visokim razinama antocijana, jednog od najjačih antioksidansa.

14. Mrkva: Mrkva ima vrlo malo zasićenih masnoća i holesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folata i mangana te vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, vitamina A, vitamina C, K i kalija. Ima svega 22 kalorije na pola šolje.

15. Potočarka: Ovo povrće tamnozelenih listova, tvrde znanstvenici, moćniji je saveznik u borbi protiv raka čak i od prokulica i brokula. Sulforafan koji sadrži dokazano štiti od raznih bolesti. Jedite je sirovu ili blago poparenu.

NA VRH