SIMPTOMI

Prehlada ili upala pluća

Upala pluća može imati veoma slične simptome kao obična prehlada, ali male razlike ipak postoje

Upala pluća ili pneumonia je infekcija koja zahvata zračne mjehuriće. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

27.10.2018

Viroze, prehlade, gripe i različite hunjavice prisutne su u svako doba godine, a osobito kad počnu hladniji dani. Iako znamo da nam je u tim trenucima najviše potreban odmor, ležanje i mnogo tekućine - neki od nas ignoriraju bolest i prehlade pa sve radije prehodaju, a to može imati i ozbiljne posljedice, kao što je upala pluća.

Jak kašalj

No, nije previše aktivnosti kod prehlade jedini način da zaradite upalu pluća, jer je mogu uzrokovati i bakterije, gljivice ili virusi.

Ako vas je bolest ozbiljno pokosila, kako znati radi li se tek o jakoj prehladi ili je riječ o upali pluća?

Upala pluća ili pneumonia je infekcija koja zahvata zračne mjehuriće (alveole) na plućnim krilima, jednom ili oba. Zračne vrećice mogu se napuniti tekućinom ili gnojem, uzrokujući kašalj sa sluzi ili gnojnim iscjetkom, temperaturu, groznicu i otežano disanje.

Upalu pluća možete razviti ili pokupiti bilo gdje i bilo kada. Može je uzrokovati više vrsta mikroorganizama. Čest slučaj je da ljudi za vrijeme hladnijih mjeseci obole od gripe ili drugih virusnih infekcija pa se iz toga razvija i upala pluća. Ipak, najčešći patogeni su bakterije, tačnije bakterija Streptococcus pneumoniae.

Vanjski patogeni

S obzirom na to da su gornji dišni putevi uz pluća uvijek izloženi raznim vanjskim patogenima, infekcija se razvija tek kad se broj organizama poveća i nadvlada odbrambeni mehanizam organizma.

Upala pluća može biti manja komplikacija nastala zbog upale gornjeg respiratornog trakta ili, pak, bolest opasna po život. Najopasnija je za bebe i malu djecu, osobe starije od 65 godina te osobe s drugim zdravstvenim problemima ili oslabljenim imunološkim sistemom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.