ZANIMLJIVO Četiri fascinantne činjenice o ženskom mozgu

Ženska intuicija nije izmišljotina

"Zdravlje u kući"
25.10.2018 16:05

Žene su bolje u komunikaciji

Foto: Ilustracija

Već se odavno zna da muški i ženski mozak nisu isti. Doktor Daniel Amen odlučio je pozabaviti se tom činjenicom te napraviti istraživanje na uzorku od čak 46 000 skeniranih ženskih mozgova. Časopis Glamour prenosi što je sve otkrio:

1. Žene su bolje u komunikaciji: Žene imaju funkcije za jezike i na desnoj i na lijevoj strani, a muškarci samo na desnoj. Zbog toga žene bolje komuniciraju.

2. Bolje su organizirane: U prednjoj strani ženskog mozga, zaduženoj za prosuđivanje i organizaciju, utvrđeno je čak 88 posto više aktivnosti nego kod muškaraca! Upravo zbog toga ženama nije teško odvesti klince u vrtić, završiti prezentaciju, napraviti ručak i u isto vrijeme utješiti ucviljenu prijateljicu.

3. Ženska intuicija zaista postoji: "Emocionalni dio mozga" mnogo je aktivniji kod žena pa "ženska intuicija" nije samo izmišljotina, kaže dr. Amen. Super, napokon postoji dokaz i za to!

4. Žene više muči tjeskoba: Loša vijest! U prosjeku, ženski mozak proizvodi 52 posto manje serotina koji regulira raspoloženja pa su upravo zbog toga sklonije depresiji i tjeskobi.

NA VRH