ENGLESKA

Genska terapija za bolesno srce

Ovaj je način liječenja revolucija u medicini

Genska će terapija regenerirati i obnavljati same organe. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.10.2018

Prvi pacijenti u Engleskoj bit će uskoro podvrgnuti genskoj terapiji protiv srčanih oboljenja, dajući tako nadu u izlječenje hiljadama ljudi koji pate od sličnih problema.

Doktori na Brompton Kraljevskoj klinici u Londonu ovom će tehnikom pokušati eliminirati srčane probleme kod 200 pacijenata. Liječenje je počelo i bit će to prva genska terapija koja će, kako se očekuje, ubuduće biti primjenjivana u ukupno 50 medicinskih centara u cijelom svijetu.

Otkazivanje srca se obično dešava usljed nezgode ili bolesti jer vremenom srce progresivno počinje slabije pumpati krv pošto njegove ćelije postaju preopterećene i u jednom trenutku otkazuju funkciju.

Naučnici vjeruju da se taj proces može preokrenuti tako što će se u ćelije srca ubacivati gen koji će pospješiti proizvodnju ključnog proteina koji pomaže srčanom mišiću da se oporavi.

Prethodno ispitivanje ove terapije na pacijentima u Americi pokazalo je da ona može unaprijediti srčane funkcije bez ikakvih sporednih negativnih efekata.

Dok neki lijekovi mogu bolesnicima pomoći da žive lagodnije, ovaj je način liječenja revolucija u medicini jer, smatraju stručnjaci, genska će terapija regenerirati i obnavljati same organe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.