ORDINACIJA

Kako organizam upozorava da mu smeta gluten

Kod tipičnog oblika celijakije dominantni su znaci oboljenja crijeva: bol i nelagoda te bolovi u trbuhu, česti i dugotrajni proljevi

Promjene nestaju uvođenjem bezglutenske prehrane. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Zuvdija Kandić

26.10.2018

Opći simptomi celijakije kod djece su umor, malaksalost, nervoza, mlitavost, manja težina tijela od potrebne za tu dob. Manji su tjelesna visina i masa, slabi rast i razvoj. Gubitak u napredovanju i tjelesnoj masi, slabo razvijeno mišićno tkivo, posebno ruku i nogu, otoci (hipoproteinemija), anemija (blijeda koža).

Klinička slika

Kod tipičnog oblika celijakije dominantni su znaci oboljenja crijeva: bol i nelagoda te bolovi u trbuhu, česti i dugotrajni proljevi. Učestalo je crijevno pražnjenje, rijetko zatvor. Česte su obilne, smrdljive, pjenušave masne stolice, nadutost trbuha, gubitak apetita.

Koštane promjene mogu biti jedini znaci ili u sklopu manifestne bolesti (rahitis kod djece, osteoporoza kod odraslih). One koreliraju s težinom kliničke slike celijakije. Bol u kostima je čest znak, a patološke frakture rjeđe.

Gluten enteropatiju prate i neurološke promjene (depresija i iritabilnost, periferna neuropatija, mišićna slabost). Epilepsija je mnogo češća nego u zdravoj populaciji. Izražene ginekološke promjene su amenorea, česti spontani pobačaji, hipogonadizam i infertilnost kod muškaraca.

Nijema celijakija je u porastu, s mogućnošću bolje dijagnostike. One se slučajno otkrivaju u sklopu neke druge gastrointestinalne ili multisistemske bolesti. Ispoljavaju se kao monosimptomatska ili češće, polisimptomatska forma, što otežava dijagnozu.


Prof. dr. Zuvdija Kandić. Arhiva

Oštećenje crijeva

Simptomi oboljenja organa za varenje mogu biti odsutni. Dominiraju vancrijevne manifestacije (anemija, manjak željeza, osteoporoza, nizak rast i zaostajanje u rastu, zakašnjela fertilnost, rana menopauza, neplodonost, neurološki problemi).

Nutritivni deficiti prisutni su kao i u manifestnoj formi, a ovise o dužini trajanja bolesti, stepenu oštećenja crijeva i stepenu malapsorpcije. Neki bolesnici nemaju klasične niti atipične simptome, ali imaju smanjenje ili gubitak crijevnih resica, što može biti slučajan nalaz. Karakteriziraju ga nejasni proljevi, slab rast u djetinjstvu, smirivanje simptoma tokom puberteta i adolescencije te ponovno pojavljivanje u odrasloj dobi.

Bez dijagnoze

Neprepoznata ili nikad dijagnosticirana celijakija čini najveći broj oboljelih jer se klasična i jasna klinička slika javlja kod malog broja oboljelih, posebno u odrasloj dobi. Tiha forma bolesti ide s atipičnom simptomatologijom, nejasnim povremenim smetnjama.

Latentni oblik

Kod latentne glutenske enteropatije pH nalaz je uredak. Nakon davanja mnogo glutena, nađe se atrofija resica, koja se nakon prestanka davanja glutena vraća u normalno stanje.

Oštećenja organa  

Na ekstremitetima postoji promjena čula dodira, vibracija, oslabljenih tetivnih refleksa (manjak kalcija) s pojačanom neuromišićnom razdražljivošću.

Česta su autoimuna oštećenja bubrega, štitnjače, jetre, CNS... Ove promjene nestaju uvođenjem bezglutenske prehrane (BGP).


quote
<p>Nutritivni deficiti prisutni su kao i u manifestnoj formi, a ovise o dužini trajanja bolesti, stepenu oštećenja crijeva i stepenu malapsorpcije</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.