DAROVI PRIRODE

Kamilica smiruje i liječi

Ne smije se kuhati niti podgrijavati, kad je prelijete vrelom vodom, obavezno sud poklopite, ali čaj ne smije stajati dugo neprocijeđen niti smije stajati u šolji duže od sat vremena

Kamilica ima snažno umirujuće djelovanje. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

23.10.2018

Kamilica (Matricaria chamomilla, Chamomilla recutita) ili narodski kamomila, carev cvijet, popadija, titrica, jedan je od najstarijih lijekova u narodnoj medicini.

Cvjeta od maja do septembra. Cvjetovi su ljekoviti. Osnovni aktivni sastojak kamilice je etarsko ulje azulen, plavo ulje koje je vrlo osjetljivo i lako isparava. Otuda preparati sa kamilicom i azulenom imaju plavu boju u sebi.

Danas se kamilica gaji na plantažama za komercijalnu upotrebu - kao sirovina za industriju kozmetike, ishrane i farmacije.

 Ljekovito djelovanje

Kamilica ima snažno umirujuće djelovanje. Poznato je da smiruje tegobe pri varenju, olakšava grčeve i opušta nerve. Pijući čaj od kamilice čovjek se opušta i tako se smanjuje djelovanje stresa.

Ona opuštajuće djeluje i na glatke mišiće digestivnog trakta, olakšavajući smetnje pri varenju, pomaže kod bolesti crijeva, poremećaja kod divertikuloze i drugih tegoba.

Djelovanje kamilice na opuštanje mišića može olakšati menstrualne grčeve. Protiv prehlade blagotvorno djeluje inhalirana para dobijena korišćenjem ekstrakta kamilice.

Pri vanjskoj upotrebi ljekovito djeluje na kožu i sluzokožu usta i očiju, smiruje osipe, rane i upale. Na opekotine blažeg oblika može se staviti zavoj potopljen u čaj napravljen od ove biljke.

Ohlađeni čaj od kamilice može poslužiti kao tečnost za ispiranje očiju i tako smiriti crvenilo ili iritaciju nastalu usljed konjunktivitisa i drugih vidova upale oka. Za ovu svrhu uvijek koristite svježe pripremljen čaj koji ćete u toku dana čuvati u sterilnoj ambalaži.

Ukoliko se čaj svakodnevno koristi za ispiranje usta i grla, može pomoći u izlječenju rana u ustima i spriječiti pojavu bolesti desni.

Protiv opekotina od sunca hladnoj kupki može se dodati ulje od kamilice ili ovo ulje pomiješati sa bademovim uljem i utrljati na mjesto sa opekotinama. Ulje se upotrebljava razblaženo i ne koristi se za unutrašnju upotrebu. Opekotine od sunca i osipe na koži (kao što je ekcem) mogu smiriti i kreme od kamilice.

Za kožu i kosu

Kamilica je jedna od najznačajnijih ljekovitih biljaka za njegu kože i kose. Ako nekoliko puta dnevno ispirete lice ili tijelo čajem od kamilice, već drugog dana primijetit ćete koliko blagotvorno ona djeluje na kožu, kako je koža svjetlija, mekša, nježnija.

Ispiranje kose kamilicom dovodi do toga da ona postane meka i svjetlucava, a uz to dolazi i do posvjetljivanja kose kod osoba koje imaju smeđu ili svjetliju kosu.

Vjerovanje da se kamilica može piti u neograničenim količinima, posebno kod bolesti ili čišćenja organizma, stručnjaci, ipak, osporavaju. Bez obzira na to što je ovo blag čaj, umjerenost je najvažnija.

Također, treba znati da su neki ljudi alergični na kamilicu, tako da se njima ne preporučuje. Ukoliko vam se pojavi osip, gorušica, crvenilo, peckanje, prestanite upotrebjavati ovu ljekovitu biljku.

I na kraju zapamtite: Kamilicu ne smijete kuhati, niti je nakon prelivanja provrelom vodom držati u otvorenom sudu. Također, ne treba da stoji dugo neprocijeđena, niti smije da stoji duže od sat vremena u šolji sa čajem.

Podgrijavanje čaja od kamilice nije nikako preporučljivo. Čaj se sprema tako što supenu kašiku kamilice sipate u šolju i prelijete tek proključalom vodom, poklopite i nakon pet minuta stajanja procijedite čaj i pijete.

Da bi čaj bio ljekovit mora biti jači, a treba ga piti duže vremena tri puta na dan, posebno ako se koristi kod psihosomatskih bolesti, grčeva izazvanih stresom, nesanice i nervoznog stomaka.

 Kako pripremiti ulje, kupku, tinkturu...

* Od kamilice možete napraviti i ulje na vrlo jednostavan način. U teglu ili široku flašu sipati svježe cvjetove kamilice skoro do vrha, naliti maslinovo djevičansko ulje i zatvorenu posudu držati na suncu dvije-tri sedmice pa procijediti u čistu posudu.

* U hladnu kupku dodajte 4-5 kapi ulja kamilice ili nekoliko šolja čaja od kamilice. Ostanite u njoj barem pola sata. Ova kupka osim što opušta, može da pruži olakšanje kod opekotina od sunca, kao i svrbeža i suhe kože. Za kupke može poslužiti i samo nekoliko šaka cvjetova koji se ubacuju direktno u toplu vodu.

* Tinktura kamilice je rastvor cvjetnih glavica u alkoholu, a pravi se na sljedeći način: 10 grama suhog cvijeta kamilice stavi se u tamnu bocu, prelije sa 100 grama 70-procentnog alkohola i ostavi da odstoji četiri sedmice uz povremeno mućkanje. Zatim se procijedi kroz krpu u drugu tamnu bocu. Ovakva tinktura upotrebljava se pri manjim povredama kože i koristi se pri liječenju šuljeva.

 Dobro je znati

1. Ublažava bolove - Kamilica i mlijeko preporučuju se kao lijek protiv bolnih menstruacija i to u vidu obloga koje se pripremaju tako što se jedna velika kašika cvjetova kamilice prelije sa 2 dl vrelog mlijeka. Nakon nekoliko minuta procijediti, dok je još toplo nakvasiti gazu ili drugu odgovarajuću tkaninu pa držati oblog preko stomaka.

2. Lijepe ruke, zdrava usta - Topla voda s tinkturom kamilice je sredstvo za njegu ruku koje ublažava pukotine na rukama i oko noktiju. Veoma je efikasna i za sprečavanje procesa upale u ustima, ždrijelu i na usnama. Koristi se na taj način što se malo tinkture stavi u toplu vodu i rastvorom ispira usna šupljina.

3. Čaj za sve priprema se tako što se dvije kafene kašičice osušenih cvjetova preliju šoljom vrele (ne ključale) vode. Ostavi se da odstoji pet minuta, a zatim procijedi. Pijte do tri šolje dnevno ili jednu šolju pred spavanje za opuštanje i miran san.

Ukoliko čaj želite nanijeti na kožu ili oči, neka bude dobro ohlađen, sipajte ga u sterilnu posudu i neka bude pokriven do trenutka korišćenja.

Čaj se može koristiti i za ispiranje usne duplje i ždrijela u slučaju upale. U liječenju kožnih oboljenja pospješuje zarastanje rana, umiruje upalu i iritaciju.

Često se primjenjuje za ginekološka ispiranja. Koristan je za inhalaciju disajnih organa protiv prehlade, alergijskog rinitisa i slično.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.