ZANIMLJIVO

I optimizam je lijek

Pozitivan stav utječe na ozdravljenje. Izlječenje zavisi i od toga kako neko prihvata svoju bolest

Osjećanje optimizma jača imuni sistem. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

23.10.2018

Kao što psiha dokazano utječe na nastanak bolesti, tako i mentalni sklad bolesniku može pomoći, ali i odmoći u ozdravljenju. I najmanja prehlada može psihički uzdrmati pacijenta, dok teža bolest nekog potpuno psihički razori.

 Ni kapitulacija, ni ležeran stav

Upravo od toga kako neko prihvata svoju bolest zavisi i koliko će se dugo i uspješno liječiti. U odbrani od bolesti ne valja zauzeti ni suviše ležeran, ignorišući stav, dok kapitulacija pred bolešću može ubrzati razvoj oboljenja i biti pogubna.

Da optimizam pozitivno utječe na čovjeka, ustanovili su američki liječnici poslije istraživanja u kojem su učestvovali pacijenti koji boluju od neizlječivih bolesti, kao i oni kojima slijede ozbiljni operativni zahvati.

Utvrđeno je da osjećanje optimizma jača imuni sistem, a na taj način i organizam. Liječnici su, također, utvrdili da psihološki faktor i kod zdravih ljudi igra veliku ulogu, pa tako osobe sa pozitivnim životnim stavom rjeđe obolijevaju od gripe i raka, ali i brže pobjeđuju bolest u odnosu na pesimiste.

Kad se čovjek razboli, njemu se istovremeno narušava i mentalni sklad i potrebna mu je psihijatrijska pomoć. Zavisno od supkulturnog miljea iz kojeg potiče, životnog doba, podrške porodice i strukture ličnosti može se pretpostaviti kako će neko reagirati kad sazna da je bolestan, posebno ako se radi o težoj bolesti. A, svakom pacijentu je njegova bolest najteža.

 Muškarci brže popuštaju bolesti

Pred bolešću, pa čak i onom najbezazlenijom, kao što je prehlada, brže „kapituliraju" muškarci nego žene. Razlog je u uvriježenom, spartanskom stavu da kvalitet muškarca leži isključivo u njegovom jakom, mišićavom, zdravom tijelu.

Nerijetko je optimizam samo maska za sjetu i pesimistično raspoloženje koje se razotkrije tek u trenutku kada nastupi bolest. S druge strane, oni koji ne djeluju optimistično, u saznanju o bolesti postaju čvršći i više opredijeljeni da se bore protiv lošeg ishoda.

Da bi se lakše izborio sa bolešću, nije dovoljno da bolesnik bude samo optimista, već i da takav, ohrabrujući stav imaju i članovi njegove porodice, posebno partneri, i oni njemu najbliži. Samo takvo okruženje imat će efekta na brže ozdravljenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.