POSLJEDICE

Šta raditi kad mama oboli od rubeole

Uglavnom se ispoljavaju povišenom temperaturom, malaksalošću i osipom (izuzev zauški) koji uglavnom traje od sedam do deset dana

Rubeola je osipna groznica. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

22.10.2018

Varičele, zauške, rubeole i morbile spadaju u red infektivnih bolesti koje se uglavnom javljaju u dječijem uzrastu, ali se ponekad dogodi da se one ne pojave u djetinjstvu već u zreloj dobi. Da li su tada opasnije, kompliciranije i teže, da li ostavljaju posljedice i kako se tretiraju?

U infektivne bolesti spadaju osipne bolesti - male boginje ili morbile, varičele ili ovčije boginje, zauške i rubeola. Sve one javljaju se do dvije sedmice od momenta infekcije. Kad od njih obole, u osnovi, odrasli imaju teže forme bolesti u odnosu na djecu.

Za nastanak svake infektivne bolesti najvažniji su faktori uzročnika i faktori domaćina, odnosno efikasnost imunog sistema. Blaže forme kod djece javljaju se jer malenii slabije primaju infekcije, dok su kod odraslih ti receptori razvijeniji, kao i jačina imuno-sistema, pa organizam burnije, odnosno jače reagira.

Maleni sve to lakše prođu jer je njihov imuno-sistem slabiji, pa "borba organizma sa bolešću" bude blaža. Sve dječije bolesti kod odraslih se ispoljavaju povišenom temperaturom, malaksalošću i osipom, izuzev zauški. Kada se osip, ipak, javi, uglavnom traje od sedam do deset dana.

 Rubeola je najopasnija

Najopasnija je infekcija rubeolom kod trudnica jer dovodi do oštećenja ploda. Ukoliko se tako nešto dogodi u prva tri mjeseca, plod se mora odstraniti.

Rubeola je osipna groznica koju izaziva virus koji se sa osobe na osobu prenosi respiratornim, odnosno kapljičnim putem.

Osip kod rubeole je u nivou, ili iznad površine kože, prečnika od dva do tri milimetra. Ružičaste je boje, a najčešći je na koži trupa i lica. Dolazi i do uvećanja limfnih žlijezda u predjelu vrata, a naročito na zatiljku.

Osip traje relativno kratko, nekada samo jedan dan. Što se tiče limfnih žlijezda, one ostaju uvećane i više nedjelja. Na rubeolu može ukazati i povišena temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima koji su promjenljivog intenziteta.

Liječenje ove bolesti je simptomatsko, odnosno uzimaju se samo lijekovi protiv povišene temperature i dosta tečnosti.

 Male boginje traže mirovanje

Male boginje izaziva virus morbila, koji se također prenosi kapljičnim putem, a inkubacija traje dvije nedjelje. Za morbile je karakteristična izuzetno visoka temperatura, nekada čak i do 40 stepeni.

Za odrasle osobe sa morbilama karakterističan je i plačni izgled lica sa konjunktivitisom i zapaljenjskim promjenama na disajnim putevima u vidu crvenila koje prati kašalj.

Moguće komplikacije su infekcije izazvane bakterijama koje dovode do upale uha, sinusa, pluća. Bakterijske komplikacije praćene su novim skokom tjelesne temperature, a dolazi i do povećanja broja leukocita (bijela krvna zrnca), kao i sedimentacije. Da bismo bili sigurni da se radi o komplikacijama neophodno je uraditi rendgenski pregled bolešću zahvaćenih organa.

Liječenje oboljelih od morbila bez komplikacija je simptomatsko, odnosno daju se antipiretici i savjetuje mirovanje. Uzimanje dovoljne količine tečnosti također je veoma važno.

U slučaju bakterijske komplikacije daju se antibiotici. Nekada, ali izuzetno rijetko, kod odraslih bolest za posljedicu može imati i postinfektivni encefalitis, odnosno upalu mozga. Tada je neophodno ozbiljno liječenje.

 Virus herpesa „poklanjaju" nam varičele

Varičele, odnosno ovčije boginje, izaziva virus zoster, prenosi se kapljičnim putem i ima inkubaciju oko dvije nedjelje, poslije čega se javljaju ospe i temperatura.

Osip se javlja u naletima, što znači da se na tijelu oboljelog mogu registrirati sve forme od vezikula do krasta. Treba naglasiti da je bolesnik zarazan sve dok izbijaju nove vezikule, zbog čega se preporučuje izolacija.

Virus varičele može u organizmu da napadne i senzitivne ganglije nervnog sistema, pa se poslije izvjesnog vremena ispoljava promjena na određenim dijelovima kože, poznata kao herpes zoster. Nekada zahvata i veće površine kože na jednoj strani tijela, ali ne prelazi na drugu stranu. Promjena je praćena izuzetno jakim bolovima.

Liječenje je simptomatsko antipireticima, uz preporuku uzimanja velikih količina tečnosti i mirovanja. Dozvoljeno je tuširanje, ali bez brisanja. Kožu treba sam o tapkati peškirom koji nije grub.

A da se ne bi povrijedile vezikule, mogu se koristiti različiti puderi ili alkalni rastvor eozina, koji prisutne plikove ubrzano suši i "pretvara" u kraste.

Važno je naglasiti da odrasli bilo koju od ovih bolesti ne trebaju ignorirati. Odlazak liječniku je neophodan zbog mogućih komplikacija.

Zauške ili zaušnjaci donose upale

Zauške ili zaušnjake izaziva virus koji se prenosi respiratornim putem sa inkubacijom od 21 dan. Bolest se ispoljava povišenom temperaturom, malaksalošću i otokom pljuvačnih žlijezda, obično obostrano.

Istovremeno, primarna manifestacija bolesti može se ispoljiti i u vidu upale moždanih ovojnica, srca, pluća, pankreasa, testisa, jajnika. Liječenje je obavezno simptomatsko, sa mirovanjem i unošenjem velikih količina tečnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.