SAVJETI Od sprečavanja bora do ubijanja ćelija raka

Mladost i ljepotu kupujte na pijaci

Ovih sedam biljaka donijet će vam najbolje prednosti za zdravlje, očuvanje duže mladosti i ljepote

"Zdravlje u kući"
20.10.2018 18:11

Paradajz štiti od nekih vrsta raka

Foto: Ilustracija

Čovjekova prehrana sadrži hiljade antioksidansa, hranjivih tvari kojima se pripisuju mnoge dobrobiti, od sprečavanja bora do ubijanja ćelija raka. Sadrže ih mnoge namirnice, od čokolade do kokica, no najveće zdravstvene prednosti nude ovi plodovi.

* Paradajz: Likopen, antioksidans koji se može boriti protiv slobodnih radikala (molekule ili ioni koji mogu oštetiti zdrave ćelije i potiskuju imunološki sistem), proslavio je paradajz koji nas može zaštititi od nekih vrsta raka, uključujući rak kože i pluća.

* Kelj: Ovo popularno lisnato zeleno povrće glavni je izvor vitamina K (šolja kuhanog kelja sadrži gotovo 12 puta više vitamina od preporučene dnevne količine), što može pomoći u prevenciji bolesti srca i osteoporoze. Osim vitamina K, sadrži visoke nivoe vlakana, što može pomoći u snižavanju   krvnog pritiska i nivoa kolesterola.  

* Patlidžan: Tamnoljubičastu boju kore može zahvaliti nasuninu koji pomaže u borbi protiv širenja ćelija raka. Istraživanja su pokazala da nasunin može usporiti razvoj Alzheimerove bolesti i sprečava napad slobodnih radikala na neurone.

* Crvena paprika: Zašto crvena paprika tako dobro jača imunitet? Između ostalog i zato što sadrži 60 posto više vitamina C od zelene paprike, što pokreće proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija i bakterija.

  Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da osobe koje unose veće količine vitamina C imaju manje bora, vjerovatno zbog hranjivih tvari koje potiču proizvodnju kolagena.  

* Kupine: Rutin je flavonoid koji vam može spasiti život (i ovo je klasa antioksidansa), a u kupinama ga ima u većim količinama. Može blokirati enzim vezan uz formiranje krvnih ugrušaka, pa tako smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara, navodi se u studiji s Harvarda iz 2012. godine.

* Bosiljak: U ovoj ljekovitoj biljci posebno se ističe antioksidans eugenol. Nove studije pokazuju da u laboratorijskim uvjetima ovaj spoj izaziva antikancerogenu aktivnost i to ni manje ni više nego u ćelijama raka vrata maternice, zbog čega dolazi do njihova samouništenja.

* Prokulica: I naše su ćelije, naravno, opremljene genima za suzbijanje tumora, a sumporni spojevi koji se nalaze u prokulicama mogu pomoći u boljem radu ovih gena i blokirati enzime koji pospješuju rast tumora.

Osim toga, istraživanje iz 2012. je pokazalo da spojevi sumpora mogu igrati ključnu ulogu u liječenju reumatoidnog artritisa smanjujući upalu i aktivirajući proteine koji štite hrskavicu.  

NA VRH