SAVJETI

Šta kardiolozi savjetuju svojim najbližima

Savjeti za zdravlje koje stručnjaci daju svojim prijateljima i najbližima mogu vam pomoći da živite dulje, zdravije i razumnije

Iz ureda odlaziti na vrijeme. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.10.2018

Savjeti za zdravlje koje stručnjaci daju svojim prijateljima i najbližima mogu vam pomoći da živite dulje, zdravije i razumnije

 Lakše s vježbanjem

- Mnogo mojih prijateljica je usredotočeno na vježbanje i to je super. Međutim, jedno je istraživanje pokazalo da, ako trčite 20 do 25 kilometara sedmično, možete postarati srce.

- Prekomjerno vježbanje utječe negativno na srčane mišiće, ta je šteta čest slučaj kod maratonaca. Zastrašujuća istina je da posljedice kardio vježbi mogu biti neželjene.

- Imam prijateljicu koja je triatlonac - pliva, trči i vozi bicikl svaki dan i rekao sam joj: „Ako želiš doživjeti Olimpijske igre 2052. smanji količinu vježbanja". U redu je trčati ali ne treba pretjerivati. Trčite četiri dana sedmično, ostala tri šetajte, kaže kardiolog James O'Keefe.

Pokušajte ne buditi se prije pet sati

- Jedan moj prijatelj, predsjednik uprave vrlo uspješne tvrtke ponosi se ustajanjem iz kreveta u 4.30 sati. Rekao sam mu: „Ako ne dopustiš sebi san do pet sati, na dobrom si putu da imaš srčani udar".

- Nasmijao se i rekao da je on prebogat da bi umro. Većini ljudi unutarnji sat se resetira oko pet sati. Ako se budite prije toga vaši hormoni stresa vam mogu doći glave.

- To je i jedan od razloga zašto se većina srčanih udara dogodi oko tri ili četiri ujutro. Navika da se ne budite prije pet neće uništiti vašu karijeru i potencijalno će spasiti vaš život, objašnjava Lisa Matzer, kardiolog iz Los Angelesa.

Prestanite uzimati hormonsku kontracepciju nakon 40. godine

- Ako moja prijateljica koja ima više od 40 godina kaže da još uvijek pije anti-baby pilule, ne libim se savjetovati joj da odmah prestane. S godinama treba sve više pažnje posvetiti tome da estrogen potencijalno može uzrokovati štetu na vašem srcu.

- Većina žena ne razmišlja o tome prilikom odabira kontracepcije, ali kontracepcijske tablete mogu dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani ili moždani udar kod žena od 35-te pa do kasnih 40-ih.

- Dobra vijest je ta što se nakon prestanka uzimanja anti-baby pilula hormoni reguliraju brzo i rizik od moždanog ili srčanog udara prolazi nakon otprilike šest sedmica, tvrdi Karla Kurrelmeyer, kardiolog iz Houstona.

 Izbjegavajte gazirano

- Većina nas odrasta s idejom da gazirana pića u malim količinama nisu toliko štetna, ali istraživanja su pokazala da oni koji svaki dan piju malu količinu gaziranog povećavaju rizik od srčanog udara.

- Limenka gaziranog pića ekvivalent je 14 kašičica šećera. A za razliku od šećera u krutoj hrani, tekući šećer se odmah apsorbira. Ako moji prijatelji ili članovi porodice konzumiraju gazirano, savjetujem im da prestanu, kaže Jeff Ritterman, kardiolog iz Richmonda.

 Spakirajte torbe - potreban vam je odmor

- Moja radišna prijateljica je mislila da je savršeno zdrava - dok joj liječnik nije otkrio suženje srčane arterije koja zahtijeva ugradnju stenta (cjevčicu od metalne mrežice koja se postavlja u suženi ili zatvoreni dio koronarne arterije).

- Bila je šokirana i tvrdila je da je ona premlada za tako nešto. Rekla sam joj da se ženama u četrdesetima to može dogoditi. Ako ne nađu vremena za odmor i „punjenje baterija", hormon stresa kao što je kortizol može povećati rizik srčanih smetnji.

- Savjetovala sam joj da iz ureda odlazi na vrijeme. Jedno je istraživanje pokazalo da više od 11 radnih sati dnevno povećavaju rizik od srčanih oboljenja za 67 posto, kaže Shyla High kardiolog u Dallasu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.