ISTRAŽIVANJA

Gljive na sunce

Gljive mogu biti jednako dobar izvor vitamina D kao i dodaci prehrani - ali samo ako ih prije konzumacije ostavite na suncu

Kuhanje ne utječe na nivo vitamina. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.10.2018

Gljive izložene suncu mogu pružiti potrebne količine vitamina D, jednako kao i dodaci prehrani, pokazala je nova studija. Naučnici preporučuju da izvadite gljive iz omota te ih ostavite vani, na suncu, pola sata prije jela.

Naime, slično kao i naša koža, gljive transformiraju ultraljubičasto svjetlo koje dopire sa sunca u vitamin, a tu sposobnost imaju i nakon što su ubrane. Vitamin D je bitan za imunološki sistem, jake kosti i zube te apsorpciju kalcija.

Tokom studije 30 odraslih osoba je dobilo dodatke prehrane vitamina D u kapsulama tokom 12 tjedana (2.000 jedinica vitamina D), ili gljive u prahu koje su bile izložene suncu. Na kraju istraživanja pokazalo se da ne postoje značajne razlike u nivoima vitamina D kod ove dvije grupe.

- Rezultati pružaju dokaze da je konzumiranje gljiva koje su izložene ultraljubičastom svjetlu, a sadrže vitamin D2, dobar izvor vitamina D te može poboljšati status vitamina D u zdravih odraslih osoba. Osim toga pronašli smo da je konzumiranje gljiva koje sadrže vitamin D2 jednako učinkovito u podizanju i održavanju zdravog nivoa vitamina D kao i konzumiranje dodataka koji sadrže vitamin D2 ili D3, rekao je voditelj istraživanja dr. Michael Holick.

Uzgajivači gljiva u SAD-u i Australiji već duže vrijeme prakticiraju izlaganje gljiva suncu ili UV-svjetlu zbog povećanja nivoa vitamina D, no to nije uobičajena praksa u drugim zemljama.

Kuhanje ne utječe na nivo vitamina, rekao je dr. Holick: „Mnogi stručnjaci vjeruju da kuhanje neće smanjiti nivo vitamina D".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.