ISTRAŽIVANJA

Ovako se čisti jetra

Čak i ako vam se čini da je prekasno, ako jedete orašaste plodove i špinat, smanjit ćete simptome masne jetre

Možete ublažiti simptome bolesne jetre. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.10.2018

Jedete li zeleno lisnato povrće, suncokretovo ulje, orašaste plodove i špinat, možete ublažiti simptome bolesne jetre, pokazuje novo istraživanje. Sve nabrojene namirnice bogate su vitaminom E, a naučnici vjeruju da prehrana bogata ovim vitaminom zaista može smanjiti simptome jetrene bolesti koje uzrokuje debljina.

Dr. Danny Manor, profesor na Case Western Reserve University School of Medicine u Ohiju, kaže: „Implikacije naših rezultata mogu imati direktan utjecaj na živote miliona ljudi koji imaju potencijalni rizik od razvoja s pretilošću povezanim bolestima jetre."

Dr. Manor i njegov tim proučavali su vitamin E koji se u nekim novim studijama pokazao kao faktor koji umanjuje simptome kod oboljelih ljudi. Tačno djelovanje vitamina E na zdravlje znanstvenicima nije u potpunosti poznato. No, zbog njegovih antioksidativnih svojstva, smatra se da štiti od bolesti srca, raka i Alzheimerove bolesti.

Dr. Manor je objasnio: „Jednostavne prehrambene intervencije mogu donijeti velike koristi." Najbolji izvori vitamina E su soja, kukuruz i maslinovo ulje. Orašasti plodovi i sjemenke također su bogati izvori ovog vitamina. A nalazi se i u klicama žitarica. Biljna ulja, orašasti plodovi i sjemenke, lisnato povrće i neobrađene žitarice obično sadrže vitamin E.

Osim toga, smatra da ova prehrana neće samo pomoći onima koji su trenutno bolesni, nego da može utjecati preventivno na mnoge koji su trenutno zdravi, ali su u opasnosti da postanu pretili ili dobiju dijabetes.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.