VAŽNO Savremeni život donio je mnoge opasnosti

Kako moda ugrožava zdravlje žene

Odjeća, kozmetika, solarij samo su neke od modernih opasnosti koje prijete ženama

"Zdravlje u kući"

Mnogi moderni komadi odjeće uopće nisu zdravi

Foto: Ilustracija


Savremeni život donio je mnoge opasnosti ženskom zdravlju. Nažalost, mnoge žene toga nisu svjesne pa onda ni ne čine ništa da promijene situaciju. Donosimo pregled najčešćih modernih opasnosti koje prijete ženama.

 Višak kilograma

Pretilost je sve veći problem današnjice. Višak kilograma posebno može biti koban za žene. Naime, nekoliko je istraživanja pokazalo da prekomjerna tjelesna težina može pridonijeti razvoju karcinoma dojke.

Dobra je vijest ta da mršavljenje smanjuje taj opasan rizik. Dakako, višak kilograma uzrokuje i čitav niz drugih bolesti poput srčanih, dijabetesa te problema s kostima.

Budući da znate koje vam sve opasnosti prijete zbog viška kilograma, odlučite se na promjenu prehrane i tako pomognite same sebi.

 Sunce i solariji

Iako taman ten već nekoliko godina nije veliki hit, žene ne popuštaju i daju sve od sebe da tokom cijele godine budu preplanule. Ljeti se izlažu suncu, a zimi odlaze u solarije.

I jedno i drugo prilično je opasno i ako se redovito ponavlja, može doći do karcinoma kože! Statistike pokazuju da je ta bolest u porastu, posebno među ženskom populacijom. Ne pretjerujte sa suncem i solarijem!

Ni krema za zaštitu od sunca nije svemoćna. Najbolje je sunčati se ujutro do 10 sati te popodne poslije 17 sati. U to je doba ultraljubičasto zračenje je najmanje štetno. Solarije je najbolje u potpunosti izbjegavati jer istraživanja posljednjih godina ukazuju na to da su iznimno štetni.

 Grudnjaci, traperice, štikle, najlonke...

Mnogi moderni komadi odjeće uopće nisu zdravi. Primjerice, ako nosite pogrešnu veličinu grudnjaka (a četiri od pet žena to čini!), možete početi osjećati bolove u leđima i ukočenost vrata te nerijetko i glavobolju.

Uske traperice, kao i najlonke, loše djeluju na cirkulaciju i znaju uzrokovati probleme s reproduktivnim sistemom. Najčešće dolazi do iritacije vagine i pojave gljivica.

Mnogi odjevni komadi nisu napravljeni od prirodnih materijala što zasigurno ne pridonosi zdravlju tijela. O svemu tomu valja voditi računa jer ako jednom ili dvaput odjenete preuske traperice nije problem, ali ako je to redovita pojava, zdravstvene probleme nećete moći izbjeći.

 Kozmetika

Mnoge žene nemaju pojma što sve imaju u svojoj kozmetičkoj torbici! Znaju, dakako, da imaju puder, ruž, maskaru, rumenilo, sjenilo... No, ne znaju od čega se sastoje ti kozmetički proizvodi.

Primjerice, ruž može sadržavati opasne sastojke poput triklosana, olova i parabena. Kada žena nanese ruž na usne, ti sastojci ulaze u krvotok i dugim korištenjem mogu izazvati probleme.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da se mogu javiti problemi s mišićima i srcem. No, ruž nije jedini opasan. I drugi proizvodi mogu sadržavati potencijalno opasne sastojke, zato čitajte deklaracije i birajte kozmetiku bez opasnih sastojaka.

 Nerealna očekivanja

Žene su itekako svjesne da se od njih danas očekuje da budu super supruge, majke, prijateljice, domaćice, poslovne žene... Popis očekivanja iznimno je dug, a žene se, nažalost, trude ispuniti sva ta nerealna očekivanja.

To je bitka već u startu izgubljena. No, žene svejedno ustraju, daju sve od sebe, a kao popratni „putnici" javljaju se zabrinutost, tjeskoba, depresija, napadi panike...

Od svih nabrojanih modernih opasnosti, nerealna očekivanja i potreba žena da ih ispune zasigurno su najveći uzročnici raznih bolesti. 

Već i ptice na granama znaju da dobro fizičko zdravlje leži na temeljima zdrave i stabilne psihe. Nažalost, moderan način života itekako je uzdrmao žensku psihu, a posljedično tomu javlja se sve veći broj fizičkih bolesti. Kako ističu mnogi stručnjaci, žene moraju znati stati na loptu kako bi sačuvale same sebe.

 Istraživači: Ženama grudnjaci nisu potrebni

Godinama žene kupuju različite modele brushaltera vođene reklamama o njihovom navodno "ljekovitom" djelovanju na kičmu i sprečavanje opuštanja grudi. Međutim, nova francuska studija pokazala je da je ženama bez brushaltera mnogo bolje.

Velika 15-godišnja studija potvrdila je da nošenje grudnjaka zapravo može opustiti grudi i da ne doprinosi nimalo olakšavanju bolova u leđima, što su tvrdili brojni proizvođači brushaltera.

Istraživači tvrde da su grudnjaci jedva nešto više od "lažne neophodnosti" i da od njihovog nošenja nema gotovo nikakve koristi. Istraživanje koje je predvodio profesor Jean Denis Rillon sa Univerziteta Bezanson pokazalo je da je gravitacija zapravo korisna za grudi.

Rillon je proveo godine mjereći promjene u obliku i orijentaciji grudi kod 130 žena. Jedna od ispitanica koja sad ima 28 godina kaže da joj je učestvovanje u ovom istraživanju mnogo pomoglo.

- Ne nosim brushalter već dvije godine. To mi je od velike koristi - lakše dišem, imam bolje držanje i manje me bole leđa, rekla je ona.

Više o temi Moda

AZRA
Moda: Must have kaputi
NA VRH

Podijeli članak na