ZDRAVLJE DJECE

Pretilost, unos soli i porodična historija povećavaju krvni pritisak

Uklanjanje faktora rizika dovest će do normalizacije krvnog pritiska te spriječiti progresiju hipertenzije u odrasloj dobi

Potrebno je uraditi niz pregleda. Ilustracija

Piše: Z. KARIĆ

23.10.2018

Djeci iz porodice u kojoj jedan ili oba roditelja imaju hipertenziju svakako bi trebalo kontrolirati krvni pritisak, savjetuju stručnjaci, jer oni, prema mnogim studijama, imaju povećan rizik za razvoj ove bolesti. Osim toga, tu je i problem pretilosti.

Naime, davno je uočena povezanost debljine i hipertenzije te dokazano da je rizik za nastanak hipertenzije kod pretile djece tri do pet puta veći nego kod djece normalne tjelesne mase. S regulacijom težine obično se normaliziraju i vrijednosti arterijskog pritiska. Također, važan rizični faktor je i prekomjeran unos soli.

Dijete i adolescent s povišenim krvnim pritiskom često postaje odrasli, uglavnom doživotni hipertoničar, vrlo često s potrebom kontinuiranog uzimanja lijekova.

Zbog toga su važni rana detekcija povišenog krvnog pritiska te uklanjanje faktora rizika, što će dovesti do normalizacije vrijednosti i spriječiti progresiju u odrasloj dobi.

Da bi se otkrio uzrok hipertenzije, dodaju stručnjaci, često je potrebno uraditi mnogo pregleda i dijagnostičkih procedura. Nekad je potrebno i nekoliko sedmica da bi se sve obavilo. Zato je potrebno strpljenje i roditelja i djeteta, a dirigentsku palicu treba prepustiti pedijatru ili ljekaru koji će isplanirati redoslijed ispitivanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.