ORDINACIJA Umnjaci - o liječenju, problemima i vađenju

Sve tegobe koje izazivaju "osmice"

Često se događa da uopće ne postoji zametak umnjaka, da je samo izniknuo djelomično ili da uopće nije, odnosno da je izniknuo, ali položaj nije ispravan

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović
23.10.2018 15:48

Karijes na umnjacima je teško liječiti

Foto: Ilustracija

Potpuno impaktirani zubi u pravilu ne stvaraju nikakve probleme, iako se ponekad oko takvog zuba može stvoriti tzv. folikularna cista

Umnjaci ili treći kutnjaci su posljednji zubi u zubnom nizu gornje i donje vilice. Budući da su posljednji, nalaze se na svakoj strani gornje i donje vilice iza dva sjekutića, jednog očnjaka, dva pretkutnjaka i dva kutnjaka, znači na poziciji 8 pa otuda i popularni naziv "osmice". Ukupno bi ih trebalo biti četiri.

Genetska različitost

Njihovo ime (lat. Dens sapiens) ili "zub mudrosti", vezan je uz doba njihovog nicanja, negdje nakon 18. do 20. godina života, kada bi čovjek već trebao biti odrastao pa samim time, kako se nekad smatralo, i mudar, zreo. Čest je slučaj da nicanje umnjaka počinje i kasnije, pa čak i do 30. godine života.

Umnjaci spadaju u genetski raznolike zube, kao uostalom i svaki od posljednjih zuba u pojedinim grupama; "dvojke" ili drugi sjekutići, "petice" ili drugi pretkutnjaci, čijem čestom nedostatku svakodnevno svjedočimo u ordinacijama. Uz njihovu genetsku varijabilnost, još je jedan razlog zbog kojeg pacijenti često imaju problema s umnjacima. Razvojem ljudske vrste, evolucijom te promjenom prehrane kroz milione godina, došlo je smanjenja vilica, dok je veličina zuba ostala približno ista pa često nema dovoljno mjesta da bi umnjaci pravilno ili uopće izniknuli. Ako i postoje u vilici, susjedni zubi blokiraju njihovo izrastanje.

Treba još spomenuti da su umnjaci morfološki najraznovrsniji od svih zuba kod čovjeka pa nalazimo vrlo različit broj kvržica, korijena i korijenskih kanala kod umnjaka.

Rijetko kod pacijenata nalazima sva četiri potpuno pravilno iznikla umnjaka. Mnogo češće se događa da uopće ne postoji zametak umnjaka, da je samo izniknuo djelomično ili da uopće nije, odnosno da je izniknuo, ali položaj nije ispravan.

Najčešći problemi koji se javljaju u vezi s umnjacima su otežano nicanje, impaktirani i semiimpaktirani umnjaci te karijes. Simptomi otežanog nicanja su bol, crvenilo, oteklina, a u težim slučajevima i ograničena mogućnost otvaranja usta, bol koja se širi prema uhu te oteklina limfnih čvorova i povišena tjelesna temperatura. Terapija se u početku sastoji od ispiranja prostora između zubnog mesa i djelomično izniklog zuba nekim od antiseptika te od tzv. cirkumcizije, odstranjivanja dijela zubnog mesa oko djelomično izniklog zuba.

Međutim, takva terapija najčešće nije duga vijeka, upala se ponavlja i pojačava pa dovodi do vađenja zuba. Impaktirani i semiimpaktirani umnjaci su zubi koji se nalaze u vilici i koji uopće nisu niknuli ili su samo djelomično izniknuli. Razlozi njihovog nenicanja su najčešće mehaničke prirode; ili ih blokiraju susjedni zubi ili su im korijeni svinuti ili su u vilivi usmjereni u potpuno krivom smjeru.

Potpuno impaktirani zubi u pravilu ne stvaraju nikakve probleme, iako se ponekad oko takvog zuba može stvoriti tzv. folikularna cista pa u tom slučaju zub treba izvaditi. Semiimpaktirani umnjaci stvaraju veće probleme, od upala zubnog mesa do karijesa na nedostupnim mjestima te je najčešća sudbina takvih zubi, također, vađenje.

  • Prof. dr. Muhamed Ajanović
    Prof. dr. Muhamed Ajanović Foto: Arhiva

Nastanak karijesa

Treći problem je nastanak karijesa na umnjacima. Ako su u potpunosti i pravilno izniknuli i na umnjacima nastane karijes, on je relativno jednostavno rješiv izradom ispuna na tom zubu. Međutim, kao što sam već spomenuo, umnjaci često niknu samo djelomično ili u nepravilnom položaju.

Vrlo često su korijeni umnjaka zavinuti, a i položaj umnjaka ograničava kvalitetan pristup korijenskim kanalima i kvalitetno liječenje pa je najčešći ishod takvih zuba, u konačnici, vađenje.

Održavanje higijene

Zbog položaja umnjaka na samom kraju vilice, pacijentima je teže održavati dobru higijenu. Zbog toga, karijes nastaje na teško vidljivim mjestima te napreduje u dubinu, što dovodi do neophodnog liječenja živca zuba.

Zašto vađenje

Vađenje, kao najčešći postupak u vezi s umnjacima, može biti jednostavno i komplicirano. Kod kompliciranog vađenja mora se otvoriti zubno meso i odstraniti dio kosti koji sprečava "normalno vađenje". Zahvat se obavlja u lokalnoj anesteziji, ali radi se o manjem operativnom zahvatu i treba mu pristupiti ozbiljno, pazeći na okolne anatomske strukture, kao što su mandibularni i jezični živac.

Nakon zahvata

Nakon vađenja javljaju se simptomi boli, otežanog otvaranja usta, moguća oteklina te povišena tjelesna temperatura. Kako bi se ti simptomi ublažili, pacijentu je potrebno dati upute kako se ponašati idućih nekoliko dana (ne ispirati ranu, hladni oblozi izvana, glava na povišenom kod spavanja, jesti mekšu i ne vruću hranu) te ponekad prepisati analgetike pa sve poteškoće prestaju već nakon nekoliko dana.

NA VRH