ORDINACIJA

Nasljedna bolest o kojoj se malo zna i misli

Zbog nedostatka enzima crijeva gluten se ne razgrađuje i kao takav dovodi do uništenja apsorptivne površine crijeva, zbog čega su poremećena probava, umanjena resorpcija nutritijenata, povećana apsorpcija loših, nesvarenih sastojaka hrane

Žene čine tri četvrtine oboljelih. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Zuvdija Kandić

21.10.2018

Celijakija je najčešća gastroenterološka bolest o kojoj se premalo govori i razmišlja jer se nedovoljno zna. Mnogi oboljeli i ne znaju da su bolesni, što rezultira ozbiljnim zdravstvenim problemima. U osnovi je nasljedni poremećaj s trajnom nepodnošljivošću glutena, bjelančevine žitarica: pšenica, raz, ječam.

Nesvarena hrana

Zbog nedostatka enzima crijeva gluten se ne razgrađuje i kao takav dovodi do uništenja apsorptivne površine crijeva, zbog čega je poremećena probava, umanjena resorpcija nutritijenata, povećana apsorpcija loših, nesvarenih sastojaka hrane. Prate je smanjeno lučenje crijevnih enzima i nekih hormona, poremećena pokretljivost crijeva.

Resorpcija toksina nesvarene hrane uzrok je brojnim teškim oboljenjima (imunološkim, tumorima, raku crijeva...). Naslijeđe je odlučujuće. Javlja se u bilo kojoj dobi života. Najčešća je kod male djece nakon uvođenja namirnica s glutenom i u razdoblju između 30. i 40. godine. Žene čine tri četvrtine oboljelih. Samo 3 posto oboljelih pravilno se liječi.

Dijagnoza se postavlja nakon 11 godina trajanja bolesti. Do sada na jednog prepoznatog bolesnika dolazi sedam neprepoznatih. Mnogi umiru od posljedica celijakije, a da se ne postavi dijagnoza. Unatoč tome, nedovoljno se zna i misli o njoj. Različitost simptomatologije celijakije u kombinaciji s navedenim razlog su pogrešnih dijagnoza s ozbiljnim posljedicama po zdravlje.

Milion Evropljana boluje od celijakije. Kod nas nema podataka o učestalosti ove bolesti.

Gluten enteropatija (celijakija) najprije se manifestira oštećenjem sluznice početnog dijela tankog crijeva nesvarenim glutenom hrane s posljedičnom atrofijom, što vodi u lošu digestiju i apsorpciju gradivnih i toksičnih elemenata nesvarene hrane.

Ako se ne liječi, promjene zahvataju i niže dijelove tankog i debelog crijeva. Težina kliničke slike korelira s dužinom trajanja bolesti i dužinom zahvaćenog segmenta crijeva. Gastroskopski se nađe atrofija sluznice crijeva, što potvrđuje biopsija.


Prof. dr. Zuvdija Kandić. Arhiva

Gluten enteropatija je nasljedna bolest koja se potvrđuje promjenama gena na HLA DQ 2.5 i HLA DQ 8 genotipu. Promijenjen HLA DQ 2.5 genotip prisutan je u 90 posto, a HLA DQ8 kod 10 posto oboljelih, što nalaz čini 100 posto sigurnim. Naveden je neviđeni napredak u dijagnostici celijakije. Genetski promijenjen HLA 2.5 i HLA 8 u interakciji glutena, infekcije crijeva adenovirusima (tip 12), stresa dovode do manifestacije oboljenja.

Javlja se u bilo kojoj životnoj dobi, ali je najčešća u prvim godinama života te trećoj i četvrtoj deceniji. Manifestira se simptomatologijom tipičnog i atipičnog oblika celijakije. Tipični oblik celijakije javlja se u najranijem djetinjstvu, kod dojenčadi uzrasta između 6. mjeseci do 2. godine, kada dijete počne uzimati hranu koja sadrži gluten.

Manifestira se čestim i dugotrajnim proljevima, brojnim, obilnim, masnim i smrdljivim stolicama. Beba slabo napreduje, nervozna je, poprima „žablji izgled“ s velikim trbuhom i tankim ekstremitetima.

Pridružene bolesti

Kod odraslih celijakija se može javiti u bilo kojem uzrastu, najčešće između 20. i 40. godine, simptomima tipične ili atipične kliničke slike u kombinaciji s pridruženim bolestima, pa i njihovim međusobnim kombinacijama.

Crijeva ne rade

Bolesnik navodi da mu „crijeva ne rade“ ili „ne vare hranu“, što je posljedica oštećenja apsorptivne površine crijeva, nedostatka crijevnih enzima te loše digestije i promjena bakterijske flore.

Variranje apetita

Apetit varira od anoreksije do halapljivosti s uzimanjem mnogo hrane (stalna glad). Dispeptične tegobe prate često povraćanje i aftozne promjene u usnoj šupljini, defekti u zubnoj caklini. Proljevi s posljedicama čine je bolešću cijelog organizma, a ne samo tankog crijeva.

Opći simptomi

Izvancrijevni/ekstraintestinalni simptomi kod celijakije su posljedica loše, nedovoljne i neadekvatne apsorpcije nutritijenata hrane i toksina kroz sluznicu oštećenog crijeva s posljedičnim autoimunim oboljenjima. Dominiraju niski rast, usporeno napredovanje i razvoj djece uz kožne promjene (dermatitisi, herpesi...), smetnje vezane za živčani i reproduktivni sistem, anemija i manjak željeza, krvarenja.


quote
<p>Kod tipičnog oblika celijakije dominantni su znaci oboljenja crijeva: bol i nelagodnost i bolovi u trbuhu, česti i dugotrajni proljevi</p>
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.