ORDINACIJA

O gestacijskom dijabetesu i subkliničkoj hipotireozi

Na pitanja čitalaca odgovorila doc. dr. Azra Bureković

Gestacijski dijabetes se pojavljuje u drugoj polovini trudnoće. Ilustracija

Piše: Doc. dr. Azra Bureković

22.10.2018

Gestacijski dijabetes

Trudna sam tri mjeseca. Nemam dijabetes, ali imam višak kilograma pa me zanima trebam li redovnije kontrolirati šećer u krvi i jesam li pod rizikom od gestacijskom dijabetesa?

- Niste napisali koliko godina imate, koja Vam je trudnoća po redu, jeste li u trudnoći dobili na tjelesnoj težini, jeste li imali problema pri začeću, jeste li imali probleme u prethodnim trudnoćama, bolujete li od nekih drugih bolesti (visok krvni pritisak, povišene masnoće u krvi) i boluje li Vam neko u porodici od dijabetesa.

Faktori rizika za gestacijski dijabetes su:

1. dijabetes u porodici

2. previše plodne vode

3. raniji spontani pobačaji i neuspjele trudnoće

4. prekomjerni prirast tjelesne težine

5. češće infekcije gljivicama

6. ranije anomalije i smrt djeteta

7. pozitivan šećer u mokraći

8. porođajna težina djeteta veća od 4.000 grama

9. gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći

Gestacijski dijabetes se pojavljuje u drugoj polovini trudnoće zbog nemogućnosti majčinog pankreasa da izluči i koristi dovoljne količine inzulina za regulaciju šećera u krvi, a sve zbog lučenja većih količina "kontrainzularnih hormona" koje luči placenta (posteljica ploda koja hrani bebu).

Test na gestacijski dijabetes se radi od 24. do 28. sedmice trudnoće, kad je najviši nivo kontrainzularnih hormona. Kod visoko rizičnih trudnica test se izvodi od 16. do 18. sedmice trudnoće. Ako ste redovno na kontrolama kod ginekologa u sklopu praćenja trudnoće, vjerovatno ste već radili opće

laboratorijske analize krvi i urina, u sklopu kojih je urađen i šećer u krvi. U svakom slučaju, ako osim "viška kilograma" imate i neki drugi riziko faktor, potrebno je uraditi OGTT u 16. sedmici trudnoće.

Uloga prehrane

Može li se dijabetes u trudnoći regulirati samo prehranom ili je neophodna terapija?

- Gestacijski dijabetes (dijabetes u trudnoći) najčešće se dobro regulira samo dijetalnom dijabetičnom ishranom, podijeljenom u 4-5 manjih obroka, uz fizičku aktivnost. Dijabetes tipa 1 mora se liječiti inzulinom, kao i ranije, ali su potrebne češće kontrole dijabetologa, kao i dijabetes tipa 2 (u trudnoći se liječi inzulinom).

Ako se ne postignu ciljne vrijednosti s dijetalnom ishranom i fizičkom aktivnošću, uvodi se inzulinska terapija, kao i kod gestacijskog dijabetesa. Ciljne vrijednosti su: GUK na tašte od 4,0 do 5,3 mmol/l, GUK dva sata poslije jela od 4,0 do 6,7 mmol/l te izbjegavanje oscilacije šećera u krvi.


Doc. dr. Azra Bureković. Arhiva

Subklinička hipotireoza

Nedavno mi je utvrđen povišeni TSH 7,49, a T3 i >T4 su mi bili u granicama normale. Šta to znači?

- Vrijednosti TSH su podložne promjeni (u toku akutnih infekcija, akutnih dešavanja: infarkt, moždani udar i sl., akutni stres). Zavisi i od godina. Niste napisali zašto se radili hormone štitne žlijezde, jeste li već pod nekom terapijom za štitnjaču, koliko godina imate, od kojih drugih bolesti bolujete, kakvu terapiju pijete...

Ako nemate nikakve tegobe, ne uzimate terapiju za štitnjaču, a imate razlog za povišen TSH (godine života), bilo bi dobro da za 3-4 mjeseca ponovite hormone štitne žlijezde. Ako ponovo TSH bude povišen - radi se o dijagnozi subkliničke hipotireoze te se javite endokrinologu.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.