PREPORUKE Ljekovite osobine crvenih bobica

Nar vas rješava stresa

Šipak je hranjivo voće bogato vitaminima B i C te je oduvijek cijenjen kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života

"Zdravlje u kući"
17.10.2018 16:37

Šipak je hranjivo voće bogato vitaminima B i C

Foto: Ilustracija

Nar sazrijeva početkom jeseni, a dostupan je od septembra do januara. Pripisuju mu se antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva. Djeluje antibakterijski, posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu i mjehuru, kakva je Escherichia coli, koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe.

Sok i ulje

Šipak je hranjivo voće bogato vitaminima B i C te je oduvijek cijenjen kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Iznimno se cijeni njegov sok, ulje i sjemenke.

Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima. Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga i promjena raspoloženja.

Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Ovaj napitak ima više antioksidanata nego većine drugih voćnih napitaka, a poznato je kako oni djeluju protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala koji uzrokuju nastanak raka.

Šipak ima anti-ageing učinak i može pomladiti kožu iznutra, ali i izvana. Ovo je ulje posebno cijenjeno jer se smatra da usporava nastanak bora i starenje kože pa ga možete pronaći u skupoj kozmetici. Možete ga koristiti ako imate probelma s kožnim alergijama, suhom kožom i aknama.

Seksualna želja

Uz sve nabrojeno, sok od šipka poboljšava erektivnu funkciju te podiže kvalitet spermija. Rezultati istraživanja su pokazali kako su muškarci i žene koji svakodnevno ispijaju čašu soka od nara imaju povećan nivo hormona testosterona, koji povećava seksualnu želju.

Sok od nara pravi je odgovor na stres, tvrde škotski stručnjaci. Oni su do ovog zaključka stigli nakon što su u analizirali podatke grupe ispitanika koji su dvije sedmice svakodnevno pili pola litra soka od nara.

NA VRH