UPOZORENJA

Zaštitite djecu na internetu

Mnogo djece u virtuelnom svijetu svakodnevno je izloženo nasilju, porukama neprimjerenog sadržaja i sličnim internetskim prijetnjama

Zabraniti djeci pristup tehnologiji nije od velike pomoći. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

15.10.2018

Jedno od osnovnih prava djeteta je pravo na zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja, pravo da odrasta sigurno i voljeno. Međutim, sve je više rizika s kojima se djeca i mladi susreću u online svijetu. Socijalni život djece i mladih u sve većoj mjeri odvija se putem društvenih mreža.

Bitno pitanje

Sigurnost djece na internetu vrlo je bitno pitanje za svakog roditelja. Odrastanje današnjih generacija praktično je nezamislivo bez virtuelnog svijeta, no upravo tu vrebaju opasnosti. Mnogo djece u virtuelnom svijetu svakodnevno je izloženo nasilju, porukama neprimjerenog sadržaja i sličnim internetskim prijetnjama.

U dobi od 11. do 18. godine svako drugo dijete izloženo je uvredljivim komentarima i porukama na internetu, a 16 posto djece susrelo se s prijetnjama. Nasilje na internetu prisutno je od 0 do 24 sata, za razliku od nasilja licem u lice.

Zabraniti djeci pristup tehnologiji nije od velike pomoći. Međutim, važno je od najranije dobi stvarati odgovorne stavove o korištenju. Roditelji djeci ograničavaju vrijeme koje provode na internetu, ali ne pričaju o tome šta se događa i šta djeca gledaju.

Iza roditeljevih leđa 8 posto djece priznalo je kako je otišlo na susret s osobama koje su prvi put upoznali na društvenim mrežama, a čak svako treće dijete u dobi od 11. do 18. godine prihvata strance za prijatelje na društvenim mrežama.

Privatne informacije

Roditelji u većini slučajeva nisu ni svjesni šta sve djeca rade online, pa je nužno podići nivo svijesti o sigurnosti djece na internetu. Mnoga djeca otkrivaju privatne informacije i šalju neprimjerene fotografije jer nisu svjesna mogućih posljedica.

Iako ne možemo djecu držati pod staklenim zvonom i spriječiti ih da vrijeme provode na internetu, možemo ih zaštititi kroz obrazovanje. Potrebno je da roditelji aktivno učestvuju u razgovoru, budu uz malu djecu dok su na internetu te je na uređajima potrebno prilagoditi sigurnosne postavke kako bi se djeca mogla bezbrižno i na pametan način koristiti internetom.

Upoznavanje

Rizici upoznavanje nepoznate osobe na internetu, prema podacima EU Kids Online Survey:

* 43 posto djece je na internetu stupilo u kontakt s nepoznatom osobom

* 20 posto djece u dobi od 14 do 16 godina je primilo fotografije seksualnog sadržaja

* 14 posto djece je otišlo na susret s osobom koju su upoznali na internetu

* 11 posto djece je poslalo svoju fotografiju ili videosnimak nepoznatoj osobi

Seksualno ucjenjivanje

Seksualno ucjenjivanje je ucjenjivanje fotografijama djeteta ili mlade osobe, zapravo kombinacija seksualne prisile i iznude. Osoba ucjenjuje dijete fotografijama koje je ono poslalo i tako iznuđuje seksualne usluge, novac ili nešto drugo. Osoba djetetu prijeti objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama ili slanjem fotografija porodici i prijateljima.

Namamljivanje

Namamljivanje putem interneta je stvaranje odnosa s djetetom kako bi se stvorili preduvjeti za seksualni kontakt putem interneta ili uživo. Nažalost, čak i djeca koja su oprezna van virtuelnog svijeta mogu lako povjerovati prijateljima s interneta.

Za djecu

Šta djeca mogu učiniti?

1. Sigurnost – paziti da ne daju lične informacije

2. Upoznavanje – neko koga su upoznavali na internetu može biti opasan

3. Komunikacija – razmjena mailova ili poruka i otvaranje dokumenata koje je poslala nepoznata osoba može biti opasno

4. Povjerenje – neko na internetu može lagati o tome ko je

5. Reći roditelju, skrbniku ili odrasloj osobi od povjerenja ako se zbog nekoga ili nečega osjeća neugodno i zabrinuto

Za roditelje

Roditelji trebaju razgovarati s djecom o tome s kim razgovaraju na internetu, šta rade na internetu, koje stranice posjećuju i u koje vrijeme, čak i kada je roditeljima ta tema neugodna. Razgovor o sigurnom korištenju tehnologije sadrži i objašnjavanje zbog čega su fotografije i razgovori seksualnog sadržaja neprimjereni i kakve rizike predstavljaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.