SVAKODNEVNICA

Zašto pjevamo pod tušem

Pjevanjem pod tušem utiče se na bolji dotok kisika, rad velikih mišićnih grupa gornjeg dijela tijela, dolazi do smanjivanja nivoa stresa preko endokrinog sistema

Pjevajući pod tušem spontano utiču na bolji dotok kisika u krvotok. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

15.10.2018

Pjevajte dok se tuširate, jer ćete imati višestruke zdravstvene koristi, poručuje profesor dr. Graham Wolsch sa Univerziteta u Londonu. Na osnovu bavljenja zdravstvenim aspektima pjevanja pune tri decenije, ovaj stručnjak je došao do izuzetno zanimljivih saznanja.

Osobe pod tušem dobijaju inspiraciju pa pjevaju jer su stekle osećaj sigurnosti i opuštenosti do čega dovodi voda koja teče niz tijelo, toplina, vodena para i akustičnost prostora u kome se nalaze.

Pjevajući pod tušem spontano utiču na bolji dotok kisika u krvotok, kao i na rad velikih mišićnih grupa gornjeg dijela tijela. I u psihičkom smislu pjevanje je korisno, jer dovodi do smanjivanja nivoa stresa preko endokrinog sistema koji je povezan sa emocionalnim blagostanjem.

A zašto ljudi ne pjevaju u kupatilu kada se češljaju? Zato što topla voda, svjetlo, prijatni mirisi, kao i osjećaj svežine i čistoće osobu potpuno opuštaju. Naročito ako je izvjesno vrijeme prije toga provela na hladnoći.

Pod tušem se opuštaju i tijelo i um, a ta prijatnost dovodi do osjećaja sreće, koji se često izražava pjevanjem. Postoji mišljenje i da zvučni talasi koji se odbijaju od kapljica vode stvaraju i prijatniji zvuk.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.