STUDIJE

Osciliranje težine povećava rizik od infarkta

Oni s najvećim oscilacijama imali su dva-tri puta veće izglede da umru tokom istraživanja i više od 40 posto veće izglede za srčani ili moždani udar

Za pacijente bi bilo mudro da izbjegavaju stalno gubljenje i dobivanje na težini. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.10.2018

Ljudi čija težina, krvni pritisak, holesterol i šećer u krvi osciliraju, mogu imati veće izglede za srčani i moždani udar u odnosu na one kod kojih se ti parametri ne mijenjaju, pokazuje korejsko istraživanje.

Prikupljanje podataka

Pretilost i trajno povišen krvni pritisak, holesterol i povišen šećer u krvi već su dugo povezani sa povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara te smrti zbog tih uzroka, kaže voditelj istraživanja, dr. Li Seung-hvan s Katoličkog univerziteta u Seulu.

No, manje se znalo o tome šta se događa kad ti metabolički faktori rizika osciliraju, posebno kad nisu postavljene dijagnoze, poput šećerne ili hipertenzijske bolesti.

Za potrebe ovog istraživanja Lijev tim proučio je podatke koje je korejski sistem zdravstvenog osiguranja prikupio od 2005. do 2012. od više od 6,7 miliona ljudi koji do tada nisu imali srčani udar, šećernu bolest, povišen krvni pritisak ili povišen holesterol.

Svi su oni u posmatranom periodu imali najmanje tri zdravstvena pregleda i naučni tim pratio je polovinu njih još najmanje pet i po godina. Tokom istraživanja, zabilježeno je da ih je skoro 55.000 preminulo, više od 22.000 imalo je moždane udare i više od 21.000 srčane udare.

U poređenju s ljudima čija težina, pritisak, holesterol i nivo šećera u krvi nisu oscilirali, oni s najvećim oscilacijama imali su dva-tri puta veće izglede da umru tokom istraživanja i više od 40 posto veće izglede za srčani ili moždani udar.

Ostvarivi ciljevi

- Za pacijente bi bilo mudro da izbjegavaju stalno gubljenje i dobivanje na težini kako bi im kardiovaskularni sistem bio zdrav - kaže Meri Mjer St-Onge (Marie-Pierre) s Univerziteta “Columbia” u Njujorku.

Pretile osobe to ne bi trebalo obeshrabriti od pokušaja da izgube na težini, kaže St-Onge, koja nije bila uključena u studiju. Umjesto toga, trebali bi postaviti ostvarive ciljeve za gubitak težine, koji bi im omogućili da održe nižu težinu i izbjegnu jo-jo efekt.

Stres za organizam

Dobivanje na težini predstavlja stres za organizam, što može povećati rizik od srčanih i moždanih udara. Konačni cilj nije održavanje pretilosti nego održavanje normalne težine tokom čitavog života.

Faktori rizika

Naučnici su u okviru studije proučavali učinak oscilacija metaboličkih faktora rizika većih od pet posto. Posebno su proučavali učinak dobivanja, a posebno gubitka težine. Velike oscilacije u metaboličkim faktorima rizika, bilo da se radi o njihovu povećanju ili padu, bile su povezane s većim rizikom od smrti tokom istraživanja.

Šta se dešava

Kod jo-jo efekta može se raditi o malim gubicima težine, ali i o velikim, čak do 25 kilograma, što predstavlja veliki zdravstveni rizik. Ponavlja li se dijeta nekoliko puta bez ikakvih rezultata, odnosno tako da se svaki put dogodi povratak težine na početno stanje, treba zajedno s ljekarom postaviti pitanje o tome ima li to smisla.

Zadržavanje kilograma

Jo-jo dijeta ili stalno ponavljanje dijetne procedure s vraćanjem na početno stanje, pa čak i uz novi dobitak težine, neugodna je pojava i treba je pokušati izbjeći, a to znači da se u redukcijsku dijetu ulazi vrlo pažljivo s ciljem da se postignuta nova težina trajno zadrži.

Ciklusi

Ciklusi izgladnjivanja pa jedenja i zatim opet niskokalorične dijete provociraju tijelo deficitom energije, vitamina i minerala. Stalnim ponavljanjem toga u trajanju od nekoliko godina dolazi trenutak istine, u kojem tijelo jasno daje do znanja da više ne može.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.