ZDRAVLJE U KUĆI

Proso -bubrezi vole, a tijelo uživa

Pošto se koristi za lijek treba kupiti najkvalitetniji i po mogućnosti - organski

Odlična hrana i za anemične osobe. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

10.10.2018

Najjeftiniji i najdjelotvorniji prirodni lijek za sve koji imaju problema sa bubrezima je proso. To je bezglutenska, visokovrijedna i lako probavljiva žitarica.

Ova jeftina žitarica može se naći u bilo kojoj radnji zdrave hrane, a pošto se koristi za lijek treba kupiti najkvalitetniji i po mogućnosti - organski. Naime, proso za dvije nedjelje rješava problem sa bolnim bubrezima, izbacuje pijesak i uklanja infekciju.

Međutim, proso (eng. Common millet, latinski naziv: Panicum miliaceum L.) je odlična hrana i za anemične osobe, a dobra je namirnica i sve koje muči gastritis.

 Hrana za kasno ljeto i jesen

Proso je jedna od najstarijih, ali i najzdravijih žitarica. Uzgaja se od prije 7000 godina, a porijeklo vuče iz Azije, preciznije Kine, i Afrike. Nekada je bilo sirotinjska hrana, u Americi i Europi čak je služilo kao stočna hrana.

Danas se ova bezglutenska žitarica poznata širom svijeta koristi za pripremu različitih jela; kao prilog, salata ili dodatak jelima, u supama ili varivima.

Postoji nekoliko vrsta prosa, okruglog je oblika i kompaktnog zrna te najčešće žute boje. S obzirom na područja rasta u hladnoj klimi, prema makrobiotičkoj filozofiji je toplo za tijelo, stoga ga je najbolje jesti u kasno ljeto i jesen.

Osim što nema glutena, proso je alkalna žitarica, zbog čega je lako probavljiva, a prema nekim znanstvenicima i antikancerogena jer alkalna hrana ne uzrokuje kiselost organizma.

Hrana za pH ravnotežu

Preporučuje se stoga i osobama koje imaju crijevnih problema jer pomaže u regeneraciji crijevne flore, za probleme sa slezenom i gušteračom, ali i kod problema sa anemijom, artritisom te nervnim sistemom. Jede se bez ljuske u kojoj se nalazi jer je ona teško probavljiva.

Bogato je magnezijem i željezom, odličan je izvor proteina (u 100 g ima 10 g bjelančevina), kalcijem, fosforom, cinkom, niklom, vitaminom E i vitaminima B kompleksa.

Među drugim žitaricama ističe se zato što je bez glutena, a istovremeno je lužnato. Prirodni pH dijelova ljudskog tijela je različit, ipak ukoliko on padne ispod 7, našem organizmu potrebna je pomoć hrane. Naravno one koja je po prirodi manje kisela, odnosno koja je lužnata.

Stres te „zapadnjački“ tip prehrane uzrokuje acidozu (kiselost) organizma, koja je uzrok mnogih bolesti. Iako dok jedemo ne osjetimo kiselost određene namirnice, ona nakon razgradnje u probavnom sistemu postaje takva te može uzrokovati daljnju acidozu.

Bijelo brašno, šećer, meso, jaja, žitarice, plodovi mora, kikiriki, brusnice, šljive, višnje, mahunarke, kafa i čokolada te nedostatak povrća i voća u prehrani (a ono potiče lužnatost) remete prirodnu ravnotežu i pH različitih sistema u organizmu.

Kako bismo to ispravili, potrebno je povećati unos svog ostalog povrća i voća (uključujući i limun koji je prirodno kiselog okusa, ali tokom razgradnje djeluje suprotno) i prosa koje može učinkovito zamijeniti pšenicu.

 Ko treba biti oprezan

Zbog visokog sadržaja salicilne kiseline proso se smatra pravim kozmetičkim preparatom – odlično djeluje na nokte, kožu, kosu i zubnu caklinu. Ali proso ima i nekoliko loših karakteristika, a jedna od njih visok glikemijski indeks, čak 70! I zato ga ne bi trebalo prečesto jesti, dok oni koji imaju problem sa šećerom trebaju posebno obratiti pažnju.

Druga negativna strana prosa je to što sadrži goitrogene koji mogu poremetiti rad štitne žlijezde. Nije dokazano koliko se oni kuhanjem deaktiviraju tako da ljudi koji imaju problem sa štitnjačom, moraju obratiti pažnju.

I, proso, kao i sve ostale žitarice i mahunarke, prije upotrebe morate motopiti kako biste neutralizirali fitinsku kiselinu.

Proso u gastronomiji

Od prosa možemo pripremati ukusnu kašu za doručak, sa komadićima voća i kašikom meda, pudinge, kolače. Možemo ga dodavati u supe i čorbe umjesto tjestenine, kuhati u woku ili na tavi s povrćem; proseno brašno ima odlična vezivna svojstva pa se koristi umjesto bjelanjaka za izradu kolačića, povrtnih pašteta ili vegeburgera.

Za pripremu i kuhanje prosa potrebno je svega desetak minuta; dovoljno ga je kuhati nekoliko minuta u kipućoj vodi i nakon toga ostaviti pet minuta u vrućoj vodi u kojoj se kuhalo kako bi zrno nabubrilo.

Kako bismo vam olakšali pripremu prosa, donosimo vam nekoliko jednostavnih početničkih recepata, nakon kojih će ova, s pravom nazvana zdrava žitarica, zasigurno postati vaš izbor!

 Koje su dobrobiti prosa

1. bezglutenska je namirnica,

2. dostupno je zbog niske cijene,

3. alkalna je žitarica,

4. lako je probavljivo,

5. ne uzrokuje kiselost organizma,

6. pomaže regeneraciju crijevne flore,

7. pomaže kod problema sa gušteračom,

8. pomaže kodanemije i artritisa,

9. djeluje blagotvorno na nervni sistem,

10. bogato je magnezijem i željezom,

11. obiluje proteinima i vitaminima B kompleksa.

 Prosena kaša

- Sastojci:

* 2 šoljice prosa,

* kašika grožđica,

* jabuka narezana na kockice,

* kruška narezana na kockice,

* mala kašika meda.

Stavite kuhati voće i grožđice u tri šoljice vode. Kada voće omekša dodajte proso koje ste prethodno oprali. Nakon 5 minuta maknite s vatre i ostavite dok proso ne nabubri i „popije“ vodu. Prije posluživanja umiješajte kašičicu meda.

Napitak za bubrege

Stavite uveče 200 grama prosa u dublju posudu i prelijte sa dva litra vode. Ujutro polako u posebnu zdjelu procijedite višak bijele vode koju proso nije upilo. Ova voda se pije kao lijek tokom dana u količini koja prija organizmu.

Poslije dvije nedjelje redovnog pijenja vode dobijene od prosa bubrezi bi trebali biti u neuporedivo boljem stanju, upala nestati, kamenčići i pijesak izbačeni, a bubrezi regenerirani.

Proso za doručak

Natopljen proso iz recepta za bubrege ujutru ne treba baciti, već napraviti kašu za doručak koja je odlična za sve koje muči gastritis. Proso se prebaci u šerpu da ogrezne u vodi i kuha oko 15 minuta. Kaši se može dodati so i da bude slana, ali i ubaciti šećer i kockica maslaca.

 Kaša za anemične

U 100 grama prosa ima sedam grama željeza pa se ono koristi za prevenciju anemije. Natopljen proso se skuha u sojinom mlijeku, a dodaju se sedam badema (mogu da biti i samljeveni), višnje ili brusnice (mogu i suhe) i jede uz sok od cijeđene naranče.

Prilog uz jelo

Proso ocijeđen od vode u kojoj se pralo jednostavno treba pripremiti za jelo. Kaša može biti prilog mesu tako što se proso, kada se procijedi, prebaci u šerpu sa toplom, slanom vodom i prokuha. Kada je gotovo, na tanjiru se pospe nasjeckanim peršinom i prelije sokom od pečenja.

 Slatka kaša

Šest kašika natopljenog prosa skuha se uz miješanje, a čim provri dodaju se kockice ili kriške dvije očišćene jabuke. Kada se zgusne u kašu dodaju se vanilin šećer i cimet. Kada se skloni sa vatre, dodaju se, prema želji, dvije kašike sjemena lana i sušeno voće poput brusnica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.