SIMPTOMI

Iscjedak iz dojke može biti prvi znak karcinoma

U slučajevima jednostrane sekrecije, bez obzira što se ne palpira tumor, potrebna je hirurška eksploracija ili najmanje citološka interpretacija

Sekret obično ukazuje na neku promjenu. Ilustracija

Piše: Z. KARIĆ

12.10.2018

Sekrecija (curenje) iz bradavice dojke može biti izuzetno ozbiljan simptom određene bolesti, a često je jedini ili prvi znak raka dojke. Prema redu učestalosti, sljedeće bolesti izazivaju sekreciju iz bradavice: karcinom, intraduktalni papilom, displazija dojke i proširenje (ektazija) žljezdanih kanala - duktusa.

- Razgovorom s pacijentom i fizikalnim kliničkim pregledom treba ustanoviti bitne karakteristike sekrecije: izgled sekreta (serozan, sukrvičav), postoje li tumerfakcije u dojci, je li sekrecija obostrana, je li spontana ili se javlja na pritisak, da li je vremenski povezana s menstrualnim ciklusom, koje lijekove pacijentica uzima, posebno hormonske.

Jednostrana spontana serozna ili sukrvičava sekrecija iz samo jednog duktusa obično je uzrokovana intraduktalnim papilomom ili intraduktalnim rakom. U oba slučaja, često se ne može napipati nikakva tumerfakcija. Krvav sekret je vrlo sumnjiv i može upućivati na karcinom. Kod žena prije menopauze, spontana sekrecija iz više duktusa, jednostrana ili obostrana, najjače je izražena pred početak menstruacije, najčešće je posljedica displazije dojke. Sekret je ili može biti zelenkaste ili mrke boje – ističe specijalista estetske i rekonstruktivne hirurgije, prof. dr. Reuf Karabeg.


Prof. dr. Reuf Karabeg. Arhiva

Papilomatoza i ektazija duktusa su, također, česti uzroci sekrecije. Mliječna sekrecija iz više duktusa, izvan perioda laktacije, može se pojaviti kod nekih sindroma kao posljedica povećane sekrecije prolaktina iz hipofize.

- Lijekovi iz grupe hlorpromazina i peroralna kontraceptivna sredstva mogu izazvati sekreciju mliječnih žlijezda koja brzo prestaje nakon prestanka uzimanja ovih preparata. Gnojavi sekret obično potječe iz subareolarnog apscesa (lokalizirana gnojna kolekcija).

U slučajevima jednostrane sekrecije, bez obzira što se ne palpira tumor, potrebna je hirurška eksploracija ili najmanje citološka interpretacija – savjetuje dr. Karabeg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.