ZDRAVLJE U KUĆI

Lovorov list - znak slave i simbol moći

Od njega se prave čaj ili ljekovito ulje, a najviše se koristi kao začin jer se lijepo slaže s jelima od povrća, mesa, pečenjima pa čak i desertima

Biljka mediteranskog porijekla. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

10.10.2018

Lovor (Laurus nobilis) je biljka mediteranskog porijekla, koja ponekad uspijeva i na blagoj kontinentalnoj klimi. To je zimzeleno drvo koje cvjeta u proljeće, a ima snažni miris i gorki okus. Plod lovora su male bobice koje nastaju iz žutih cvjetića.

Lovor drvo najbolje uspijeva na mediteranskom području, na rahlom i propusnom tlu. Lovor na kontinentu također može uspjeti, ali slabije. Lovor stanište pronalazi u blago sjenovitim i zaklonjenim područjima, a na Sredozemlju je to većinom samonikla biljka.

Za ukras i magiju

Lovorov list je od davnina korišten kao znak slave i pobjede te su stoga glave starih rimskih imperatora bile ukrašene vijencem od lovorovog lišća. Zato nije čudo da je za lovorov list značenje višestruko. Lovor se koristio kao ukras, u magiji, kao začin te lijek za mnoge bolesti.

Lovor je lijek protiv kašlja, bolova, glavobolja i problema s kosom i kožom. Od lovora se mogu napraviti čaj ili ljekovito ulje, a najviše se koristi za začinjavanje jela. Kao začin se lijepo slaže s jelima od povrća, mesa, pečenjima pa čak i desertima.

Zanimljiv je i sastav lovorovog lista jer sadrži eterična ulja, tanine, terpene,  aromatske tvari, minerale poput natrija, kalija, magnezija i željeza, dijetalna vlakna, vitamine A, C i B. 

Šta liječi

Lovor kao lijek djeluje antioksidativno, protuupalno i antivirusno. Zbog svog ljekovitog sastava koristi se za:

1. poboljšavanje imuniteta,

2. smanjenje stresa i tjeskobe,

3. zdravlje dišnog sistema,

4. poboljšavanje probave,

5. zdravlje kose i kože,

6. masiranje bolnih zglobova i mišića.

Možete lovorov list zapaliti pa će se time u zrak ispustiti linalol, aromatični spoj koji djeluje opuštajuće i umirujuće. U dimu se nalaze i drugi vrijedni sastojci koji djeluju na smanjenje stresa i glavobolja.

Kako spremiti lovorov list?

Svježi lovorovi listovi beru se kada su potpuno razvijeni što znači da imaju gotovo kožastu strukturu. Mladi listovi bi sušenjem pocrnili.

Lovor se suši na tamnom i mračnom mjestu. Za sušenje izaberite velike tamnozelene listove koje ćete poredati na ravnoj površini i ostaviti dok se potpuno ne osuše. Takve možete čuvati nekoliko mjeseci u nekoj dobro zatvorenoj posudi.

Ako su listovi posmeđili ili izgubili boju, vjerojatno su izgubili i aromu. To možete provjeriti tako da jedan lovorov list lagano slomite i provjerite miriše li još uvijek.

Svježi lovorov list se može koristiti kao začin za deserte, a za ostala jela je pametnije koristiti osušeni lovorov list koji ima istančaniju aromu.

Lovorovo ulje

Od lovorovog lišća možete spraviti ilovorovo ulje. Trebat ćete sljedeće sastojke: 30 grama lovorovog lišća, 250 mililitara maslinovog ulja.

Maslinovim uljem prelijte listove lovora u nekoj staklenoj boci te ih ostavite 14 dana na tamnom mjestu. Povremeno bocu protresite te nakon 14 dana ulje procijedite.

Lovorovo ulje ima višestruku primjenu: olakšava bolova u zglobovima, liječi migrena i glavobolje utrljavanjem na sljepoočnice, jača imunitet, poboljšava probavu.

Za obnovu kose

Lovorov list se koristi za rast i obnovu oštećene i suhe kose, posebno u azijskim zemljama. Za kosu možete koristiti samljeveno sušeno lišće lovora ili čaj od lovora kojim ćete isprati vlasi nakon pranja uobičajenim šamponom.

Lovorov list ublažava svrbež i crvenilo kože na tjemenu i smanjuje prhut. Za veće osipe na tjemenu sameljite u prah sušeno lišće lovora i pomiješajte ga s malo limunovog soka. Tako pripremljenu smjesu nanesite na tjeme, držite nekoliko minuta te zatim isperite.

 Kao lijek za kašalj

Lovor je odlična alternativa uobičajenim pastilama protiv kašlja. Posebno pomaže kod suhog kašlja. Čaj i sirup od lovorovog lista koriste se za upaljeno grlo i za iskašljavanje.

Čaj od lovora pripremite od 4 suha lovorova lista i 250 mililitara vode. U manjem loncu zagrije se voda do vrenja, ubace listovi lovora i pusti se da voda vrije 2-3 minute i procijediti. Kad se čaj ohladi dodati kašiku meda ili nekoliko kapi limunovog soka.

Protiv kašlja možete piti i sirup od lovora i kadulje. Čaj od lovora koristi se za zglobove kod stanja poput artritisa ili gihta. Preporučuje se kupka u kadi punoj čaja od lovora ili kupka samo za noge u posudi napunjenoj čajem od lovora.

Lovorov list za mršavljenje

Iako se prava istraživanja tek trebaju provesti, određeni rani rezultati pokazuju da upotreba lovorovog lista može pomoći kod:

1. snižavanja nivoa šećera u krvi prije jela,

2. smanjivanja koncentracije lošeg holesterola u krvi,

3. smanjivanja nivoa masti i triglicerida kod ljudi s dijabetesom.

Kombinacija lovora i cimeta je u zadnje vrijeme postala popularna u svrhu skidanja kilograma. Lovor i cimet zajedno djeluju na poboljšavanje probave i ubrzavanje metabolizma. Uz zdravu prehranu i redovno vježbanje to može pomoći pri bržem gubitku kilograma i masnog tkiva.

Osim toga, lovor i cimet mogu smanjiti nadutost i vjetrove, kao i spriječiti infekcije mokraćnih kanala. Možete pripremiti čaj od lovora i začiniti ga s pola kašičice cimeta. Pijte jednu šalicu tog čaja dnevno, prije ili nakon obroka.

 Pazi! Otrov!

1. Lovorov list je otrovan za pse i mačke.

2. Trudnicama se preporučuje izbjegavanje lovora u prehrani jer u nekim slučajevima može inducirati pobačaj.

3. U većim dozama su tvari nađene u plodu otrovne te se ne preporučuje njihova samostalna upotreba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.