ISPOVIJEST

Zdrava sam žena, jer je bolest otkrivena na vrijeme

Kad mi je doktor rekao da je karcinom, moj svijet se počeo rušiti, ali nakon dvije operacije nalaz je došao uredan, kazala Isaković

Bitno je na vrijeme reagirati i spriječiti razvoj bolesti. Ilustracija

Piše: Z. KARIĆ

12.10.2018

Članica Udruženja „Renesansa“, 48-godišnja Namira Isaković, odlučila je podijeliti svoju priču kako bi podigla svijet žena kada je u pitanju rak dojke. Prema njenim riječima, prošle godine imala je dvije operacije u mjesec i po.

Krvavi iscjedak

- Jedno jutro primijetila sam da mi ide krvavi iscjedak iz lijeve bradavice. Uhvatila me panika. Doktoru nisam išla, jer me bilo strah dijagnoze. Tek sam suprugu rekla poslije četiri mjeseca. I on se prepao i svaki dan me bukvalno molio da odem doktoru. Kad sam konačno otišla glandularnom hirurgu, dao mi je da hitno uradim UZ i mamografiju dojki te citološku analizu – počinje priču ova hrabra žena.

Kada su nalazi bili gotovi, govori, dijagnoza je glasila intraduktalni tm papillare sa znacima krvarenja, a njen doktor joj je rekao da to nije ništa opasno i predložio joj operaciju. Kaže kako je nije bilo toliko strah, jer je željela to što prije riješiti. Urađen joj je manji operativni zahvat, gdje su joj otklonjeni mliječni kanalići zajedno s tumorom. Međutim, kada je ponovo otišla po PH nalaz, dijagnoza je bila karcinom.

- Moj svijet se počeo rušiti. Sreća pa je suprug bio sa mnom. Ponovo mi je zakazana operacija. Tih dana za mene nije bilo utjehe. Hiljadu pitanja mi se vrtjelo u glavi. Zašto meni, odakle, kako kad nemam porodične anamneze? Najgore mi je bilo kako saopćiti djeci i mami. Danima sam u sobi plakala. Kada su moji najbliži saznali, svi su bili uz mene. Najveća podrška mi je bio suprug, jer bez njega ne znam kako bih to sve podnijela – govori Isaković.

Bez terapija

Zahvaljujući hirurgu Sadatu Pušini, urađena joj je lampektomija lijeve dojke s limfnim čvorovima ispod lijevog pazuha. I onda, ponovo, slijedi čekanje nalaza sa zebnjom u srcu. Poslije mjesec došao je uredan nalaz. Preporuka onkološkog konzilija je glasila: Indiciraju se redovne radiološke kontrole.

- Nisam imala nikakvu terapiju. Dakle, imala sam sreću zato što je bolest otkrivena na početku. I zato, apeliram na sve žene i djevojke da se redovno kontroliraju, da se ne boje ničega. Jer, kad se karcinom otkrije na vrijeme, postoji šansa za potpuno izlječenje. A, ja sam najbolji primjer toga. Ipak sam reagirala na vrijeme i ja sam sada potpuno zdrava osoba. Jednostavno se radujem svakom novom danu – kaže Isaković.

Živi novi život

Hrabra Namira sada živi neki novi život. Kako kaže, izbjegava stres, zdravije se hrani i druži se s pozitivnim ljudima. Također, učlanila se u Udruženje „Renesansa“ i savjetuje svim operiranim ženama da se učlane u neka udruženja. Tu je stekla nove prijateljice, koje su joj puno pomogle i zbog njih je postala veoma pozitivna osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.