ORDINACIJA Vi pitate, ljekar odgovara

Na pitanja čitalaca odgovorila mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić

Kod upala gornjih dišnih puteva zbog povezanosti sluznice grla sa sluznicom srednjeg uha kod dojenčadi i male djece često je širenje upale iz grla na srednje uho

"Zdravlje u kući"
11.10.2018 17:43

Pravilna ishrana djeteta od prvog dana života je osnov za pravilan rast i razvoj

Foto: Ilustracija

Liječenje upale uha

Je li moguće kod liječenja upale uha izbjeći antibiotike? Dijete je krenulo u vrtić i nakon viroze uslijedila je upala uha.

- Kod upala gornjih dišnih puteva zbog povezanosti sluznice grla sa sluznicom srednjeg uha kod dojenčadi i male djece često je širenje upale iz grla na srednje uho. Upalu srednjeg uha treba uvijek smatrati bakterijskom infekcijom i liječenje je antibiotsko.

Odbijanje hrane

Beba od 8,5 mjeseci ne želi ništa drugo osim adaptiranog mlijeka. Svaku drugu hranu odbija. Šta da radim?

- Pravilna ishrana djeteta od prvog dana života je osnov za pravilan rast i razvoj. Do šest mjeseci života dojenje ili, ako to nije moguće, ishrana adaptiranim mlijekom, a od šestog mjeseca života uvođenje dohrane, povrća, voća, mesa prema preporučenim tablicama u kojima je preporuka kad uvesti koju vrstu povrća, voća, mesa, i broj i raspored dnevnih obroka.

Od šestog mjeseca samo mliječna ishrana ne može zadovoljiti potrebe djeteta. Uvođenje dohrane treba biti postepeno i uvijek prvih dana istom vrstom dok je dijete ne prihvati kao obrok i kad je gladno. Hranjenje treba biti u ugodnoj atmosferi, po mogućnosti u stolici za hranjenje jer dijete sjedi.

  • Dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić
    Dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić Foto: (Arhiva)

Akutni bronhitis

Trogodišnja djevojčica je prvo kašljala, zatim nam je pedijatar rekao da ima bronhitis. Dobila je lijekove, međutim, posljednjih dana povraća sekret zelenkaste boje. Zašto se to dešava?

- Akutni bronhitis je vrlo čest kod djece, često prati upalu grla ili upalu pluća. Rijetko je samostalan. Uzročnici akutnog bronhitisa su isti kao i kod upala gornjih dišnih puteva. Simptomi su kašalj s iskašljavanjem sekreta koji je rezultat povećanog stvaranja sluzi. Često djeca pri kašlju povrate sekret. Da biste djetetu olakšali, dajte sirup za iskašljavanje koji će mu olakšati.

NA VRH