Na pitanja čitalaca odgovorila mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić

ORDINACIJA Vi pitate, ljekar odgovara

Na pitanja čitalaca odgovorila mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić Kod upala gornjih dišnih puteva zbog povezanosti sluznice grla sa sluznicom srednjeg uha kod dojenčadi i male djece često je širenje upale iz grla na srednje uho

Liječenje upale uha

Je li moguće kod liječenja upale uha izbjeći antibiotike? Dijete je krenulo u vrtić i nakon viroze uslijedila je upala uha.

- Kod upala gornjih dišnih puteva zbog povezanosti sluznice grla sa sluznicom srednjeg uha kod dojenčadi i male djece često je širenje upale iz grla na srednje uho. Upalu srednjeg uha treba uvijek smatrati bakterijskom infekcijom i liječenje je antibiotsko.

Odbijanje hrane

Beba od 8,5 mjeseci ne želi ništa drugo osim adaptiranog mlijeka. Svaku drugu hranu odbija. Šta da radim?

- Pravilna ishrana djeteta od prvog dana života je osnov za pravilan rast i razvoj. Do šest mjeseci života dojenje ili, ako to nije moguće, ishrana adaptiranim mlijekom, a od šestog mjeseca života uvođenje dohrane, povrća, voća, mesa prema preporučenim tablicama u kojima je preporuka kad uvesti koju vrstu povrća, voća, mesa, i broj i raspored dnevnih obroka.

Od šestog mjeseca samo mliječna ishrana ne može zadovoljiti potrebe djeteta. Uvođenje dohrane treba biti postepeno i uvijek prvih dana istom vrstom dok je dijete ne prihvati kao obrok i kad je gladno. Hranjenje treba biti u ugodnoj atmosferi, po mogućnosti u stolici za hranjenje jer dijete sjedi.

  • Dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić
    Dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić (Arhiva)

Akutni bronhitis

Trogodišnja djevojčica je prvo kašljala, zatim nam je pedijatar rekao da ima bronhitis. Dobila je lijekove, međutim, posljednjih dana povraća sekret zelenkaste boje. Zašto se to dešava?

- Akutni bronhitis je vrlo čest kod djece, često prati upalu grla ili upalu pluća. Rijetko je samostalan. Uzročnici akutnog bronhitisa su isti kao i kod upala gornjih dišnih puteva. Simptomi su kašalj s iskašljavanjem sekreta koji je rezultat povećanog stvaranja sluzi. Često djeca pri kašlju povrate sekret. Da biste djetetu olakšali, dajte sirup za iskašljavanje koji će mu olakšati.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH