IZ PRIRODE

Pet blagodati kraljice jeseni - tikve

Njen sastav čine visok nivo antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E, a svojim ljekovitim sastojcima idealna je u borbi protiv srčanih bolesti, rizika od raka, očne mrene i moždanog udara

Lako probavljivo meso tikve sadrži malo kalorija. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

10.10.2018

„Ko jede puno buče, bolovi u želucu ga nikada ne muče“, kaže stara poslovica, pa iako tikva i nije svima omiljena namirnica, njene ljekovite osobine su nepobitne, zbog čega je i prozvana kraljicom jeseni.

Njen sastav čine visok nivo antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E, a svojim ljekovitim sastojcima idealna je u borbi protiv srčanih bolesti, rizika od raka, očne mrene i moždanog udara.

1. Siromašna kalorijama, bogata mineralima

Lako probavljivo meso tikve sadrži malo kalorija, 28 na 100 grama. Sasvim suprotno kalorijskom siromaštvu, u žuto-narandžastim plodovima nagomilano je bogatstvo minerala i vitamina. Tu je kalij, važan za rad srca, fosfor i kalcij, koji zajedničkim djelovanjem izgrađuju kosti i zube, željezo - važno za krv, te mangan koji čuva zdravlje kože i hrskavice.

2. Tikva za problematičnu kožu

Pire od svježeg mesa tikve idealno je kao maska za lice, u desetak minuta djeluje blagotvorno na čišćenje i sužavanje bora. Idealna je za kožu sklonu aknama i miteserima.

3. Smiruje i pospješuje san

Od tikve ćete imati mnogo koristi, bilo da ju konzumirate sirovu (naribanu kao mrkvu), kuhanu na pari, pečenu ili kao dodatak varivu. Smiruje nervozu i pospješuje san zahvaljujući vitaminima B grupe.

4. Sjemenke

Sjemenke tikve su odličan izvor bjelančevina. Šaka košpica zadovoljava polovinu dnevnih potreba za aminokiselinama, a grickajući ih dobivamo i omega-3 masnu kiselinu, poznatu kao čuvaricu srca.

5. Bučino ulje

Bučino ulje sadrži visok postotak beta karotena, vitamina E i kalija. Iako se u 100 grama ulja nalazi 900 kalorija, treba imati na umu kako vam je za fantastičan okus salate dovoljna tek jedna kašičica.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.