SAVJETI

10 trikova za održavanje sportske opreme

Lavanda djeluje antibakterijski i prijatnog je mirisa

Mljevena kafa upija mirise. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

10.10.2018

1. Eterično ulje lavande

Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u cipelu. Lavanda djeluje antibakterijski i prijatnog je mirisa.

2. Mirisna vata

Natopite komadiće vate eteričnim uljem (jedno od boljih je ono od limuna ili drugih citrusa) i stavite natopljene kuglice vate u cipelu tokom noći. Do jutra će neprijatni mirisi nestati.

3. Novine

Zgužvajte list novina u lopticu i nagurajte ga u rukav majice kod mjesta na kojem se nalazi pazuho ili ga ubacite u nogavice. Papir će upiti vlagu i mirise. Možete ga staviti i u cipele kako biste uklonili neprijatne mirise.

4. Pijesak za mačke

Mačiji pjesak odličan je u borbi sa vlagom i neprijatnim mirisima. Stavite malo čistog pijeska u plastičnu kesicu sa zatvaračem i u nju stavite majicu. Zatvorite, protresite i ostavite neko vrijeme. Isto važi i za cipele. Stavite mačiji pijesak u cipele i neprijatni mirisi brzo će nestati.

5. Kafa

Mljevena kafa upija mirise slično kao i pijesak za mačke. Ubacite je u zdjelu i preko nje stavite majicu. Ostavite je tako preko noći. Samo pripazite da kafa ne dođe u dodir sa majicom, jer bi mogleda bikarbona ostati mrlje.

6. So

Njena zrnca su kao male spužve koje upijaju mirise. Pospite sodu bikarbonu na mjesta koja neprijatno mirišu i ostavite je što duže možete. Kasnije istresite prah, a mirisi će nestati.

7. Zamrzivač

Stavite odjeću ili obuću u plastičnu kesu i ostavite ih preko noći u zamrzivaču. Hladnoća ubija bakterije koje prouzrokuju smrad. Ovo je odlična tehnika za stvari koje ne bi trebalo prati nakon svakog nošenja.

8. Ugalj

Ugalj za sebe vezuje neugodne mirise pa ga proizvođači osvježivača tkanina i prostora često koriste u proizvodima. Stavite komadić uglja u kesu sa odjećom, dobro je zatvorite i ostavite preko noći. Komadić uglja možete staviti i u cipele.

9. Sirće

Pomiješajte sirće i deset kapi najdražeg eteričnog ulja i poprskajte ovaj sastav po svim mjestima koje želite osvježiti. Sirće će ubiti i do 98 postvo bakterija, a eterično ulje će prikriti miris sirćeta.

10. Citrusi i tvrdi sapun

Stavite komadić tvrdog sapuna ili koru limuna, grejpa, limete ili naranče u cipele. Ostavite ih da odstoje tako preko noći. Citrusi će ukloniti neugodan miris i dati svježinu obući.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.