SAVJETI Dugotrajan i zahtjevan proces

Posvijetlite kosu prirodnim putem

Vaša kosa može poprimiti tonove slične onima koje imate ljeti pod utjecajem UV-zraka, a ponekad čak i svjetlije

"Zdravlje u kući"
08.10.2018 16:58

Najčešće se koriste limun, kamilica, med i cimet te njihove kombinacije

Foto: Ilustracija

Prirodno posvjetljivanje kose može biti dugotrajan i zahtjevan proces, no ukoliko želite postići nekoliko nijansi svjetliju boju, bez tretiranja kose različitim hemijskim preparatima, možete koristiti i neke prirodne metode.

Vaša kosa može poprimiti tonove slične onima koje imate ljeti pod utjecajem UV-zraka, a ponekad čak i svjetlije. U postizanju svjetlije nijanse veliku ulogu ima vaš prirodni pigment kose, dubina trenutne boje te kvalitet proizvoda kojima ste do sada tretirali kosu.

Mnoge stvari koje već imate u kući mogu poslužiti kao odlična zamjena za skupe komercijalne preparate, a u tu svrhu najčešće se koriste limun, kamilica, med i cimet te njihove kombinacije.

Šta limun radi kosi

Ispiranje kose limunovim sokom najpoznatiji je prirodni način za posvjetljivanje kose. Ukoliko se odlučite za ovu metodu, bit će vam potreban svježi limun (ili dva ukoliko imate dužu kosu), bočica s pumpicom, cjedilo ili gaza i puno sunca.

Iscijedite limun te zatim pomiješajte sok s pola šolje tople vode (omjer 1:1 ili manje u korist limuna). Otopinu ulijte u bočicu s pumpicom, kako biste je mogli ravnomjerno nanijeti na kosu.

Kod ove metode ključan je utjecaj sunca, stoga izađite van i pustite da se kosa lagano osuši. Kada je potpuno suha, isperite vodom. Umjesto vode možete koristiti i čaj od kamilice, čime ćete postići efektnije rezultate.

Limun može biti koristan za kosu, no ukoliko ga koristite prečesto, može iisušiti i oštetiti kosu koja će postati suha, lomljiva i beživotna. Stoga je važno da ovo ne koristite češće od jednom do dvaput sedmično.

Također, nastojite kosu što je više moguće hraniti pakunzima ili maskama za kosu kako bi zadržala zdrav i njegovan izgled, jer će je limun sigurno u nekoj mjeri isušiti.

Kamilica je pravi prijatelj

Prirodnim putem kosu možete posvijetliti i tako da koristite jači čaj od kamilice.

Umirujuća svojstva kamilice izvrsna su za osjetljivu plavu kosu, a zahvaljujući prirodnim svojstvima kosa će imati intenzivan sjaj. Osim toga, cvjetovi kamilice sadrže apigenin – flavonsku žutu boju koja dodatno posvjetljuje kosu.

Proizvodi za njegu na bazi kamilice pogodni su za svaki tip kose i za svakodnevnu njegu.

Kako biste posvijetlili kosu kamilicom, 2-3 šolje cvjetova prelijte s 500 ml kipuće vode i lagano kuhajte 15 minuta. Pustite da se čaj ohladi pola sata pa ga potom procijedite i dodajte sok jednog limuna i dvije kašike regeneratora. Nanesite na kosu i ostavite da stoji pola sata, potom isperite.

Ukoliko ne možete kupiti cvjetove kamilice, može poslužiti i obični čaj, dvostruko jači od onog koji uobičajeno pripremate.

 Med posvijetli i hrani kosu

Posvjetljivanje kose medom daje uistinu izvrsne rezultate. Ukoliko se odlučite za ovu metodu trebat će vam dvije velike kašike meda i pola šolje tople destilirane vode. Preporučuje se tamni odnosno šumski med, a dobre rezultate pokazao je i livadski.

U ovu otopinu možete dodati jednu veliku kašiku ekstra djevičanskog maslinovog ili kokosovog ulja te dvije kašičice cimeta, čija je svrha poticanje proizvodnje vodikovog peroksida kako bi se kosa uspješno posvijetlila.

Vodikov peroksid se prirodno nalazi u medu te dugotrajnim korištenjem ovog pakunga posvijetljuje kosu na prirodan način.

Smjesu ostavite oko sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se stvorio peroksid, te je potom nanesite na kosu i držite tako još sat vremena. Bitno je napomenuti da kosa tokom cijelog tretmana mora biti mokra pa je treba zaštiti kapom za plivanje ili aluminijskom folijom. Nakon sat vremena kosu operite šamponom.

Med ujedno i hrani kosu pa ne morate strahovati od isušivanja. Kosa će biti svilenkasta i glatka, a nakon nekoliko tretmana možete očekivati i primjetno svjetlije tonove.

Cimet i med na drugi način

Cimet se često koristi u domaćinstvu kao začin, a u posljednje vrijeme i kao odličan preparat za kosu. Pravilnim nanošenjem mogu se postići izvrsni rezultati posvjetljivanja kose, pri čemu će ona biti hidratizirana i meka.

Kombinacijumeda i cimeta spominjali smo u prethodnom receptu, no s obzirom da postoji više metoda pripravljanja smjese, navodimo alternativu prethodnoj metodi:

U posudu srednje veličine stavite 250 ml regeneratora, tri kašike prethodno izmrvljenog cimeta i 100 ml prirodnog pčelinjeg meda. Dobro pomiješajte sastojke plastičnom kašikom. Nemojte koristiti metalnu, budući da neki metali mogu negativno reagirati sa sastojcima smjese. Pokrijte posudu i ostavite je 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Operite kosu klasičnim šamponom i regeneratorom te potom ravnomjerno nanesite smjesu na kosu. Kao i kod prethodne metode, bitno je da kosa bude mokra, a važno je zaštititi je toplim ručnikom, kapom za plivanje ili aluminijskom folijom.

Nakon pola sata možete odmotati kosu, no ostavite smjesu još 3 do 4 sata na kosi. Što dulje držite smjesu na glavi, to će njeni rezultati biti bolji. Po završetku kosu isperite toplom vodom pod jakim tušem.

Izbjegavajte izlaganje kože smjesi, budući da cimet može nadražiti osjetljiviju kožu.

NA VRH